Dostupni linkovi

Skupovi vlasti i opozicije u Budimpešti


Orbanove pristalice u maršu preko Dunava do centra Budimpešte, 23. oktobar 2021.
Orbanove pristalice u maršu preko Dunava do centra Budimpešte, 23. oktobar 2021.

Mađarski premijer Viktor Orban i novoizabrani opozicioni lider Peter Marki-Zay održali su u subotu, 23. oktobra, skupove u Budimpešti šest mjeseci pre izbora za koje se očekuje da će biti najteži u posljednjih 15 godina.

Orban je desetinama hiljada pristalica u centru Budimpešte rekao da Vašington i milijarder Džordž Soroš pokušavaju da izaberu svoje ljude, mađarsku levičarsku opoziciju, koristeći njihov novac, medije i mreže.

"Ali nije važno ono što oni u Briselu, u Vašingtonu i u medijima koji dolaze iz inostranstva žele. Mađari odlučuju o svojoj sudbini", rekao je Orban u subotu.

"Naša snaga je u našem jedinstvu... Vjerujemo u iste vrijednosti: porodicu, naciju i snažnu i nezavisnu Mađarsku."

Peter Marki-Zaj na skupu opozicije u Budimpešti 23. oktobra 2021.
Peter Marki-Zaj na skupu opozicije u Budimpešti 23. oktobra 2021.

Na odvojenom skupu opozicije Peter Marki Zaj, katolički konzervativac, otac sedmoro djece i gradonačelnik iz malog mjesta je rekao da će njegova vlada, ako bude izabrana, izraditi nacrt novog ustava, suzbiti korupciju, uvesti euro i garantovati slobodu medija.

"Ovaj režim je postao moralno neodrživ... Zamah koji sada imamo trebalo bi da nas odvede do aprila 2022.", rekao je on u prvom javnom obraćanju kao zvanični kandidat za premijera.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da su Orbanova stranka Fidesz i opozicioni savez blizu, a oko četvrtina glasača je neodlučna.

Oba skupa održana su povodom obilježavanja antisovjetskog ustanka 1956. godine.

Prvi put od dolaska na vlast 2010. godine, Orban će na drugoj strani imati ujedinjeni front opozicionih stranaka, među kojima su socijalisti, liberali i Jobik, nekadašnja ultradesnica, piše agencija Rojters.

XS
SM
MD
LG