Dostupni linkovi

Budimir: Tražimo ostavku premijera i Vlade Federacije BiH


Živko Budimir na konferenciji za novinare u Mostaru, 14. decembar 2013.
Stranka pravde i povjerenja (SPP) zatražila je u subotu da premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić razriješi dužnosti svih 16 ministara Vlade Federacije BiH, te i sam podnese ostavku. Saopćeno je to nakon današnje sjednice Glavnog odbora (GO) SPP-a u Mostaru.

Predsjednik GO SPP, Željko Asić istako je da je ta stranka nezadovoljna radom izvršne vlasti u Federaciji BiH, a zabrinuti su i zbog nepostojanja većine u Parlamentu Federacije BiH.

On je pozvao Nermina Nikšića da se "u ponedjeljak pojavi u Predsjedništvu FBiH i donese odluku o razrješenju svih 16 ministara i svoju ostavku".

U slučaju da Nikšić to ne učini, rekao je Asić, GO SPP-a traži od predsjednika FBiH da obavi konsultacije sa svim strankama u Parlamentu, kako bi se našlo rješenje za novonastalu situaciju.

Predsjednik SPP-a, inače predsjednik Federacije BiH, Živko Budimir, optužio je lidere šest videćih stranaka u BiH da su političke procese izveli iz institucija sistema.

"Ovo što se dešava u BiH, nazvali smo ga sarkastično, leteći cirkus Montyja Pythona, od strane šest lidera političkih stranaka, koji ne žele naći način dogovora oko jednog od pitanja koje nije baš toliko značajno za funkcioniranje državnih institucija, ali preko kojeg oni jednostavno drže blokiranim sve institucije države BiH, ponašaju se kao 'pijani milijarder' i odbacuju sredstva koja BiH može koristiti iz IPA fondova EU", rekao je Budimir.

Živko Budimir je odgovorio i na novinarsko pitanje o raskidu koalicije dva HDZ-a u BiH, nakon što je HDZ BiH u Livanjskom kantonu smijenio Vladu na čijem čelu je bio HDZ 1990.

"Ono što se dogodilo u Kantonu 10 je posljedica zahtjeva Milorada Dodika prema Draganu Čoviću, koji je tražio od njega da se izbaci HDZ 1990 iz vlasti, iz tog razloga što je htio smijeniti jednog ministra, a predsjednik Vlade mu to nije prihvatio. Tim činom je Dragan Čović, odnosno HDZ, pokazao da mu je Milorad Dodik i SNSD puno važniji partner, nego što je to bilo koja politička stranka iz hrvatskog naroda ili iz Federacije BiH", rekao je čelnik SPP-a.

Budimir je uvjeren da će to rezultirati i istupanjem HDZ-a 1990 iz Hrvatskog narodnog sabora, koji istakao je Budimir, nije nikakvo tijelo ili institucija hrvatskog naroda u BiH, nego je to sredstvo manipuliranja političkim strankama i hrvatskim narodom u BiH Dragana Čovića i HDZ-a BiH.
  • 16x9 Image

    Mirsad Behram

    Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG