Dostupni linkovi

Njemačka ministrica traži pravdu za žrtve Buče tokom posjeta Ukrajini


Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock tokom posjeta Buči, u Ukrajini, 10. maja 2022.
Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock tokom posjeta Buči, u Ukrajini, 10. maja 2022.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock stigla je u utorak, 10. maja, u Ukrajinu kao najviši dužnosnik njemačke vlade koji je posjetio tu zemlju otkako je počela ruska invazija 24. februara.

Njeno prvo zaustavljanje bilo je u gradu Buča, u blizini Kijeva, gdje su ruske snage optužene da su počinile zločine za koje zapadne zemlje kažu da su jednake ratnim zločinima.

Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock sipred crkve gdje je pronađena masovna grobnica nakon što su ruske snage napustile Buču. (10. maja 2022.)
Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock sipred crkve gdje je pronađena masovna grobnica nakon što su ruske snage napustile Buču. (10. maja 2022.)

Moskva, koja je više puta poricala da je ciljala civile u svojoj invaziji na Ukrajinu, nazvala je tvrdnje da su njezine snage pogubile civile u Buči dok su oni okupirali grad "monstruoznom krivotvorinom" s ciljem ocrnjivanja vojske.

Posjet ministrice uslijedio je u trenutku kada su Kijev i Berlin nastojali popraviti odnose nakon prepirki oko pitanja kao što su nevoljkost Berlina da isporuči teško oružje Ukrajini i njegova ranija podrška dijalogu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Obilazeći grad s ukrajinskim glavnim tužiteljem, Baerbock je rekla da bi se odgovorni za ubistva u Buči trebali suočiti s pravdom.

"To je ono što dugujemo žrtvama", rekla je.

"I ove žrtve, možete osjetiti da ovdje vrlo intenzivno, te žrtve smo mogli biti mi."

Njemačka je postala jedna od najvećih isporuka oružja Ukrajini i bacila je svoju težinu na stroge sankcije Rusiji, uključujući predloženi embargo na kupnju ruske nafte.

Njemački kancelar Olaf Scholz oklijevao je posjetiti Ukrajinu jer Kijev nije htio primiti njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera.

Steinmeier, Scholzov socijaldemokratski saveznik, nepopularan je u Kijevu jer se ondje povezuje s ranijom njemačkom politikom vođenja bliskih trgovinskih i drugih veza s Putinovom Rusijom.

Scholz sada planira putovanje nakon što je njega i Steinmeiera pozvao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra također je otputovao u Kijev s Baerbock u utorak, priopćilo je nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova.

Ukrajinski i francuski forenzičari ekshumiraju žrtve iz Buče
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:40 0:00
Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG