Dostupni linkovi

Moskva kaže da optužbe za Buču imaju za cilj opravdati nove sankcije Rusiji


Buča nakon povlačenja ruske vojske

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova rekla je u srijedu da su slike mrtvih tijela po ulicama ukrajinskog grada Buča, za koje Rusija kaže da su montirane, osmišljene kako bi opravdale dodatne sankcije Moskvi i poremetile mirovne pregovore s Kijevom.

Buča je grad u Ukrajini iz kojeg su svijet obišle fotografije ubijenih civila koji leže na ulicama vezanih ruku, a neki od njih su i prema navodima ukrajinske vojske mučeni i silovani. Fotografije su navodno nastale nakon povlačenja ruske vojske iz grada.

Ukrajina je optužila rusku vojsku za masakriranje stanovnika Buče, grada sjeverozapdno od glavnog grada Kijeva kojeg su ruske trupe okupirale nekoliko sedmica. Zapadne zemlje pozvale su da se odgovorni za ubistva civila krivično kazne.

Gradonačelnik Anatoliy Fedoruk rekao je za BBC da je ruska vojska ubila najmanje 320 civila u tom gradu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

"Ove strašne, kriminalne lažne (slike) objavljene su kako bi se opravdao još jedan unaprijed dogovoreni paket sankcija, uključujući protjerivanje diplomata velikih razmjera iz različitih zemalja", rekla je Maria Zakharova tokom svog sedmičnog obraćanja novinarima.

Nakon objave informacija o zločinima u Buči, EU i SAD su uvele dodatne sankcije Rusiji, a dio članica EU je izbacio desetine ruskih diplomata.

"I naravno kako bi se zakomplicirali, ako ne i potpuno poremetili (mirovni) pregovori,” dodala je Maharova.

Kremlj je ranije u srijedu rekao da mirovni pregovori između Moskve i Kijeva ne napreduju tako brzo ili energično koliko bi željeli.

Rusija je 24. februara poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u, kako je nazvala, specijalnu operaciju za degradiranje vojnih sposobnosti svog južnog susjeda i iskorjenjivanje ljudi koje su nazivali opasnim nacionalistima.

Pronađena spaljena tijela civila u Buči
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Ukrajinske snage pružile snažan otpor, a Zapad je uveo sveobuhvatne sankcije u pokušaju da prisili Rusiju da povuče svoje snage.

XS
SM
MD
LG