Dostupni linkovi

Brz život i nezdrave navike


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U ovosedmičnom izdanju rubrike „Glasom mladih“ pitali smo mlade iz Srbije, Crne Gore i BiH, da li i koliko vode računa o svojoj ishrani. Koliko im je važno da se bave sportom, da li žive zdrav život, koliko vode računa o tome šta jedu i da li im je to uopšte bitno.

U Srbiji iz godine u godinu raste broj fitnes klubova, kao i restorana koji promovišu zdravu ishranu. Ipak, nedavna istraživanja pokazala su da opšte zdravstveno stanje, naročito kod mlađe populacije, ne odražava taj trend. Tako je, na primjer, institut „Batut“ utvrdio da gotovo svako peto dijete u Srbiji ima višak kilograma, da je osam odsto njih gojazno, kao i da se broj gojazne djece iz godine u godinu povećava. Koliko vode računa o ishrani i da li su aktivni u sportu, sa mladima je u Beogradu razgovarao Ognjen Zorić.

Mladi Beograda o brzoj hrani i sportskim navikama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00


Brz način života i i izazovi koje današnje vrijeme sa sobom nosi – poput stalne jurnjave i mnogo sati sjedenja na fakultetu, školi, za računarom, ili uz telefon – većinu mladih u Crnoj Gori je odvojilo od sportskih terena i prirode. Brza hrana je za većinu njih glavni obrok. Koliko se mladi zdravo hrane i da li zdravo žive, istraživala Lela Šćepanović.

Stavovi mladih u Crnoj Gori
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00
Direktan link


Mladi iz BiH, iz okoline Travnika, s kojima je razgovarala Marija Augustinović, tvrde da za zdravu ishranu nemaju dovoljno vremena, ali i da joj se okreću pri pojavi zdravstvenih problema. Iako su i dalje duboko ukorijenjenje navike konzumiranja hljeba i drugog vrsta tijesta u većini obroka, nutricionisti i fitness treneri tvrde da se situacija počinje mijenjati i da se kod mladih razvija svijest o važnosti zdrave ishrane i fizičke vježbe.

Mišljenja mladih u Travniku o životnim navikama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00
Direktan link

Kompletnu emisiju možete preslušati ovdje:

Glasom mladih
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG