Dostupni linkovi

Bruxelles: Gorke izjave tijekom rasprave o 'Brexitu'


Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker (desno) pozdravlja Nigela Faragea, lidera Stranke za neovisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP), u susret plenarnoj sesiji Europskog parlamenta o "Brexitu", Bruxelles, 28. lipnja 2016.
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker (desno) pozdravlja Nigela Faragea, lidera Stranke za neovisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP), u susret plenarnoj sesiji Europskog parlamenta o "Brexitu", Bruxelles, 28. lipnja 2016.

Premijer Velike Britanije David Cameron u utorak će se sastati s liderima 27 članica EU, prvi put nakon povijesne odluke građana Velike Britanije da napuste Uniju.

Istodobno, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je pred europarlamentarcima rekao da je želio da Britanija ostane u Uniji, ali građani su donijeli odluku i treba je poštovati.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pred Bundestagom je upozorila da je Europa prošla kroz mnoge krize, pa će i kroz ovu.

"Oni koji izlaze iz EU ne mogu računati da će zadržati privilegije", rekla je kancelarka Merkel u obraćanju pred Bundestagom. EU je dovoljno snažna da može nastaviti i bez Britanije, istaknula je ona.

Europski lideri ponavljaju da neće biti razgovora sa Britanijom o budućim odnosima dok London ne pokrene članak 50 Lisabonskog sporazuma o formalnom razdruživanju s Unijom.

Cameron ponavlja da se to neće dogoditi do izbora novog kabineta, negdje u rujnu. On se u utorak pridružuje samitu europskih lidera, no ostali lideri u srijedu nastavljaju raspravu bez njega.

Oštra diskusija se vodi i na sjednici Europskog parlamenta. Njemački demokršćanski zastupnik Manfred Weber, koji vodi najsnažniju poslaničku grupu – Europske pučane, istaknuo je kako su uništene nade mladih, koji su bili za Britaniju u EU.

"Ovaj refendum je pobjeda populista, koji će izgraditi nove zidove. Najveći lažovi nalaze se u Farageovoj stranci. Velika Britanija je naštetila samoj sebi odlukom da napusti Uniju. Nećemo više predstavljati interese londonskog Citya, i vrijeme branja je završilo, aludirajući na sredstva koje je Britanija ubirala od Unije", istaknuo je Weber.

Nigel Farage, koji je već 17 godina poslanik u Europskom parlamentu, uz veliko neodobravanja ostalih poslanika, kazao da se upravo toliko godina bori za izalazak Britanije iz Unije.

Nigel Farage
Nigel Farage

"Do sada ste se svi smijali, a sad je vrijeme da se ja smijem", rekao je Farage, te dodao da je izlazak Britanije nada i za ostale zemlje.

Optužio je Bruxelles da je sam doveo do izlaska Britanije.

Nakon Faragea govorila je Marine Le Pen, predsjednica francuske desničarske stranke "Nacionalni front", koja je rekla da je "Brexit" zapravo pobjeda demokracije, pljuska u lice europskom sustavu.

Nizozemsko predsjedništvo EU pritišće Britaniju da što prije pokrene proces izlaska. Nitko nema koristi od produživanja ovakve neizvjesnosti. Tranzicija mora biti što prije okončana.

Istodobno, gradonačelnik Londona Sadiq Khan zatražio je veću autonomiju za glavni grad kako bi se mogao nositi za ekonomskom nesigurnošću nakon "Brexita".

Khan, koji se zalagao za ostanak Britanije u EU, traži više autonomije kako bi se zaštitili poslovi iz cijelog svijeta, financijski središte, kako bi se sačuvala radna mjesta, bogatstvo i napredak.

London obrne oko 41 posto stranih valuta dnevno, dvostruko više od najbližeg takmaca New Yorka.

Predstojeći samit lidera EU baviće se "Brexitom" i posljedicama odlaska Britanije iz EU, ali i i o tome kako obnoviti europski projekt.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG