Dostupni linkovi

Brussels: Rješavanje izbjegličke krize i pomoć Turskoj


Izbjeglice stigle na grčki otok Lesbos, 2. oktobar 2015.
Izbjeglice stigle na grčki otok Lesbos, 2. oktobar 2015.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdoan) u Brusselsu je radi ključnih razgovora s europskim liderima o rješenju izbjegličke krize, ali i zaustavljanju rata u Siriji.

Turska je udomila najmanje dva miliona izbjeglih, koji su se nakon četiri godine počeli pomjerati kao zapadnoj Europi, alarmirajući time EU da nekako treba pomoći Turskoj.

Uoči Erdoganova dolaska iz pouzdanih se izvora saznaje da će dužnosnici Europske unije ponuditi Ankari pomoć za izgradnju novih izbjegličkih kampova.

Oni se, naime, nadaju da će na taj način pomoći i sebi, pa da će se migracije biti zaustavljene, a azilanti ostati u Turskoj, ukoliko im kampovi budu bolje opremljeni, a zdravstvena usluga bolja.

Europljani će, također, zahtijevati jaču kontrolu granica i borbu protiv kriminalaca koji ljude švercaju preko granica, a istovremeno tražiti od Erdogana da se za oko dva miliona izbjeglih Sirijaca izda radne dozvole.

Svi ovi zahtjevi EU težak su zadatak, koji neće pasti u baš plodno Erdoganovo krilo, jer su odnosi Ankare i Brusselsa već duže vrijeme zategnuti iz više, najčešće opravdanih razloga.

Europska unije je postala svjesna turskog nezadovoljstva u vezi sa sirijskom krizom, tek kada je od 350.000 izbjeglica koji su krenuli ka Zapadu, samo njih 50.000 zaustavljeno na turskoj granici.

Recep Tayyip Erdogan u Strasbourgu, 4. oktobar 2015.
Recep Tayyip Erdogan u Strasbourgu, 4. oktobar 2015.

Analitičari procjenjuju da će vrlo autoritarni turski predsjednik, koji gradi imidž jakog muškarca, dozvoliti da mu se ispostavljaju zahtjevi i nameću obaveze. Čak i kad mu se ponudi navodnih 250 miliona eura iz posebnih fondova, liberalizacija viznog režima, i podrška njegovoj stranci na predstojećim izborima.

Unatoč svemu, Erdogan će se pokušati još skuplje prodati. On će od Europe tražiti snažnije učešće u obustavljanju sirijskog rata i podršku za uspostavu sigurnosne zone na sjeveru Sirije. Trenutno jače karte za stolom ima Erdogan, nego evropski lideri.

"Mi se ne žurimo nigdje", kaže jedan turski dužnosnik, "jer se ovim problemom bavimo godinama, a oni su se sada sjetili da bi sarađivali s nama".

Za razliku od Ankare, Brusselsu gori pod nogama, jer do sredine oktobra, odnosno do Samita EU, mora izaći s nekim konkretnim planom i rezultatima.

U nedjelju je Erdogan, u Strasbourgu, na skupu o migracijama, kritizirao poliku europskih država optužujući ih za nehuman postupak prema izbjeglicama.

XS
SM
MD
LG