Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Brown spreman "očistiti sistem" od pronevjera


Gordon Brown

Britanski premijer Gordon Brown obećao je da će sankcionirati sve parlamentarce koji su nezakonito naplaćivali troškove. U pokušaju da povrati povjerenje birača, Brown je kazao kako je svjestan da “samo vraćanje dugova” neće biti dovoljno.

Dvojica britanskih parlamentaraca, članova Laburističke partije, suspendovani su nakon što je otkriveno da su dva puta naplatili iste troškove. David Chaytor 13, a Elliot Morley 16 hiljada funti.

U današnjem izdanju lista News of the World, britanski premijer Gordon Brown napokon je progovorio o ovoj aferi, koja je dobrano uzdrmala britansku javnost. "Neprihvatljivo ponašanje biće istraženo i kažnjeno", rekao je Brown, čiji je ministar pravde Shahid Malik početkom prošle sedmice dao ostavku čekajući istragu o svojim troškovima.

“Zaprepašten sam i bijesan”, kaže britanski premijer. “Stoga uvjeravam svakog gradjanina u moju spremnost da potpuno očistim sistem. Preuzeću disciplinske mjere kada i gdje god to bude potrebno", rekao je on.

Gordon Brown po zakonu ima na raspolaganju veliki broj disciplinskih mjera, od isključenja pojedinaca iz Laburističke stranke do isključenja iz Vlade. Laburisti su osnovali i Komisiju koja je utvrdila tri vrste prestupa: pronevjera, zloupotreba tržišta radi osobne dobiti i luksuzna i neopravdana naplaćivanja i robe i usluga. Iz Komisije su saopštili da će u utorak razjasniti propise koji će se primjenjivati u slučajevima potkradanja poreskih obveznika, baš kao i koje mjere treba odmah preduzeti. Paralelno medjutim, The Dayli Telegraph je nastavio objavljivati priče o pojedinačnim računima članova Parlamenta. Za Bena Champman-a ovaj list tvrdi da je podigao svoju uštedjevinu, ali da je nastavio uzimati kamate daljnjih 10 mjeseci. Na pitanje zašto, Champman je odgovorio kako je „očigledno pod velikim stresom“. Dodao je takodje da je otvoren za svaku posljedicu svog ponašanja.

Na udaru svih koji nisu upetljani u potkradanje novca danas je i Michael Martin, predsjednik Donjeg doma britanskog parlamenta. Nakon što su mu predstavnici svih partija iskazali nepovjerenje, parlamentarci traže njegovo odstupanje. Ali predstavnik Laburista sir Stuart Bell je izjavio kako će Martin ostati na svom položaju sve do novih izbora. Unatoč tome što većina parlamentaraca drži da je upravo predsjednik Donjeg doma odgovoran za održavanje Statusa quo, odnosno za skrivanje troškovnika.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG