Dostupni linkovi

Brojna klizišta nakon padavina: Trstenik i Ljig najugroženiji


Nakon višednevnih obilnih padavina u Srbiji su se aktivirala brojna klizišta, a prema nekim procenama njihov broj prelazi 30.000. Klizanje tla ugrožave veliki broj stambenih objekata, a najteža situacija je u opštinama Trstenik i Ljig u kojima je ugroženo više desetina kuća.

U opštini Trstenik ugrožena su domaćinstva, putevi, poljoprivredno zemljište, a klizišta su oštetila i ostalu infrastrukturu u selima Jasikovica, Planinica i Odžaci.

U selu Jasikovica građevinska inspekcija naložila je iseljenje tri najugroženije porodice, kaže za Radio Slobodna Evropa Miroslav Aleksić, predsednik Opštine Trstenik.

“U Jasikovici se iz dana u dan otvaraju nova klizišta i tamo je najozbiljnija situacija jer je to selo, sa 700 stanovnika, bukvalno celo počelo da klizi. Za sada smo izdali tri rešenja za iseljenje objekata koji su počeli da se urušavaju i imaju ozbiljna oštećenja. Pored Jasikovice, noćas je kritično i u selu Planinica u kome je došlo do jednog velikog odrona koji je potpuno prekinuo saobraćaj na opštinskom putu. Takođe imamo pojavu klizišta i u selu Odžaci koje u ovom trenutku ugrožava jednu kuću”, kaže Aleksić.

Stanovnici ovog dela Srbije imaju veoma loše iskustvo sa klizištima iz 2006. godine kada je klizanje tla sravnilo sa zemljom selo Bogdanje, koje je kasnije premešteno na drugu lokaciju.

Dragica Vukčević, sekretar te Mesne zajednice Jasikovica, kaže da meštani sada strahuju da bi slična sudbina mogla da zadesi i njihovo selo.

“Priroda je uvek dobar sluga ali zao gospodar, a mi sada imamo problem sa prirodnom stihijom koja ugrožava nekoliko kuća. Njihovim žiteljima inspekcija je naložila hitno iseljenje prvo zbog toga što nisu bezbedne za stanovanje u ovom trenutku, a drugo što niko ne zna šta se može dogoditi danas ili noćas”, kaže Vukčević.

Pored Trstenika, svakodnevno se povećava i broj klizišta u opštini Ljig gde ih sada ima oko 100. U toj opštini najteža situacija je u selu Brančić u kome je klizište ugrozilo sedam kuća iz kojih se planira evakuacija četiri porodice.

Zbog klizišta na području opštine Aleksandrovac u prekidu je regionalni put Aleksandrovac - Jošanička banja i bez struje 240 potrošača u selu Drenči.

Na području opštine Brus klizišta su aktivirana u deset sela, a zbog odronaje u prekidu saobraćaj na putu Brzeće - Kuršumlija.

Brojna, manja i veća klizišta aktivirala su se u skoro svim delovima Srbije, južno od Beograda.

U Bajnoj Bašti sedam velikih klizišta

Bajna Bašta trenutno vodibitku saklizištima koja svaki sat prave nove probleme. Trenutno je na teritoriji ove opštine sedam velikih klizišta. Ona za sada ne ugrožavaju domaćinstva, kaže direktor bajnobaštabske Direkcije za izgradnju, Dušan Glišić, i dodaje da su ekipe stalno na terenu, a ako bude trebalo biće evakuisana neka diomaćinstva. Klizištima su ternutno ugroženi dalekovodi, vodovodne mreže, i zatvoreni neki putni pravci:

Bajina Bašta
Bajina Bašta

„Najveće klizište nalazi se na putu izmedju Duba i Kostojevića, to je magistralni put. To je mesto Carevac, ono je vrlo prometno, a užički „Putevi“ ga održavaju i drže saobraćaj pod kontrolom. Zvanično taj državni put je zatvoren. Imamo veliko klizište u mesnoj zajednici Beserovina, ugrožen je centralni dalekovod, inženejri su na terenu i pokušavaju da nađu neko rešenje, da vide šta će dalje. To klizište je vrlo problematično, ali imamo veliko klizište i u mestu Gvozdac, takođe pored magistralnog puta ka Ljuboviji i Zvorniku. Imamo i klizište između ovčinjske reke i gvozdačke škole, tu je presečen regionalni put i odvučen u potok. Takođe veliki problem nam pravi klizište u mesnoj zajednici Okletac, ali i u gradskom području Bajne Bašte, gde se javljaju ogromni krateri. U selu Crvica imamo klizište koje je počelo da radi, stvaraju se velike količine vode i mulja, i presecaju putne pravce. Non -stop smo na tim mestima sa našom mehanizacijom, čistimo koliko se može.“

Do sada je na teriotoriji Bajna Bašta prošlogodišnjim poplavama i klizištima pričinjenašteta od oko 800 miliona dinara. Po oceni Glišića, svakodveno se stvara nova štete, koje komisije na terenu beleže i procenjuju:

„Šteta koja je pričinjena na objektima infrastrukture i porodičnim kućama je porcenjena i ona je oko 800 milona dinara. U prošlogodšnjim poplavama strašno su oštećeni putni pravcu i dalekovidi i vodovodne mreže, ali sada se sve ponovo pokrenulo, i svaki dan imamo nove štete."

  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

  • 16x9 Image

    Novka Ilić

    U novinarskoj profesiji je već više od dve decenije. Počela rad kao novinar u redakciji Radio Užica i lokalnog lista "Vesti". Dopisnica RSE od 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG