Dostupni linkovi

Istraživanje: Broj začetih dječaka i djevojčica je jednak


Embrion, ilustrativna fotografija
Embrion, ilustrativna fotografija

Broj začetih dječaka i djevojčica je jednak, ali je smrtnost ženskih fetusa veća tijekom čitavog razdoblja trudnoće, po istraživanju objavljenom u ponedjeljak.

Autori studije koju je objavila Američka znanstvena akademija istraživali su udio spolova kod fetusa u različitim stupnjevima trudnoće.

Proučavali su naime zametke od tri do šest dana nastale postupkom potpomognute oplodnje ili kao rezultat pobačaja te amniocentezom. Usto su analizirali podatke o rođenima i mrtvorođenima Američkog statističkog ureda.

"Utvrdili smo da je udio začetih dječaka i djevojčica jednak, protivno onome što su stručnjaci ranije mislili, naime da je začet veći broj dječaka nego djevojčica", rekao je Steven Orzack, glavni autor studije.

Istraživači su prvo otkrili da će se začeti veći broj zametaka dječaka s anomalijama i da je njihova smrtnost u prvim tjednima trudnoće veća nego kod djevojčica.

Između 10. i 15. tjedna djevojčice su suočene s većim rizikom mortaliteta u maternici. Između 28. i 35. sedmice smrtnost dječaka je veća.

Ali ukupno više djevojčica umire u maternici nego dječaka, pokazala je studija.

Iako je žena više na svijetu nego muškaraca, diljem svijeta se rodi 105 dječaka na 100 rođenih djevojčica.

XS
SM
MD
LG