Dostupni linkovi

Brod koji "savija" prostor i vrijeme


Ilustrativna fotografija
Svemirom ćemo u bliskoj budućnosti možda putovati baš kao u serijalu Zvjezdane staze, a prvi brod na warp pogon mogao bi izgledati kako ga je zamislio dizajner Mark Rademaker. Naveo je da je odstupanje od dizajna moguće, ali je najbolje da se slijede pravila koja je stvorio Gene Roddenberry, tvorac Zvjezdanih Staza.

Dodao je da ovo neće skoro dovesti do svemirskih putovanja, ali će dati vrijedne informacije i zainteresirati ljude za svemirska putovanja.

Brod bi koristio motor na tzv. Alcubierreov pogon. Koristio bi "val" koji širi prostor i vrijeme iza njega, a sužava prostor i vrijeme ispred. To širenje i sužavanje bi teoretski omogućilo putovanje brzinom svjetlosti.

Znanstvenik u NASA-i dr. Harold White, koji je surađivao s Rademarkerom na modelu broda, tvrdi da je 'brzinsko' putovanje kroz svemir moguće.

"Koristeći Alcubierre pogon moguće je 'svinuti' prostor i vrijeme te prijeći velike udaljenosti u trenu. Svemirski brod će putovati bilo gdje u malom djeliću vremena", kaže dr. White.

Teorija meksičkog fizičara Miguela Alcubierrea je objavljena 1994. godine. Ne kosi se s Einsteinovom teorijom relativnosti i uključuje velike količine energije kako bi svinula ili proširila prostor. Prostor i vrijeme bili bi gorivo koje bi vuklo brod kroz balon. U "warp balonu" bi letjelica putovala kao preko pokretnih stepenica. Tom brzinom brod bi npr. od Zemlje putovao mjesec dana do najsjajnije zvijezde na nebu, Siriusa.

Potrebno još puno testova

Znanstvenik priznaje da je istraživanje još uvijek malih razmjera i daleko je od razvijanja motora broda poput onog u poznatom SF serijalu.

"Potrebni su testovi na Zemlji, zatim slijedi korištenje tehnologije na letjelicama, pa putovanje na Mjesec i Mars", izjavio je.

Ali neke teorije koje su usporavale san o postizanju brzine svjetlosti već su pobijene. Prije se mislio da bi masa potrebna za skok u 'warp' brzinu trebala biti veličine Zemlje, no ponovnim izračunom masa je smanjena na veličinu automobila.

Agencija ministarstva obrane SAD-a, DARPA, zainteresirana je za daleka istraživanja svemira i imaju u planu poslati ljude van Sunčevog sustava na početku sljedećeg stoljeća.

Koordinator World Space Weeka i stručnjak za svemir, Goran Nikolašević tvrdi da je ovo istraživanje trenutno samo teoretsko.

"Kretanje ovog broda bi se odvijalo uz pomoć kompresije prostora ispred broda i njegovim širenjem iza broda, što jest warp pogon. U stvarnosti se pokušava postići stvaranje warp mjehura ('balona') na mikroskopskoj razini i eksperimenti su u sličnoj fazi kao i oni koji se rade na postizanju mogućnosti teleportacije. Tema je zanimljiva za raspravu, ali u stvarnosti je još uvijek neizvediva. Ali tko zna što nam donosi budućnost", smatra Nikolašević.
XS
SM
MD
LG