Dostupni linkovi

Brnabić kaže da zvaničnici SAD nisu postavili ultimatume Srbiji


Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je 28. aprila da zvaničnici SAD-a koji su nedavno boravili u Beogradu nisu postavili ultimatume Srbiji u vezi uvođenja sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. , Fotografija: 20. januar 2022.
Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je 28. aprila da zvaničnici SAD-a koji su nedavno boravili u Beogradu nisu postavili ultimatume Srbiji u vezi uvođenja sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. , Fotografija: 20. januar 2022.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 28. aprila da zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji su nedavno boravili u Beogradu nisu postavili ultimatume Srbiji u vezi uvođenja sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Ona je rekla da "više niko" ne dolazi u Beograd sa ucenama i pretnjama.

"Ja to nisam čula od 2017. godine kada sam postala predsednica Vlade. Mi i SAD imamo različita stanovišta o sankcijama Rusiji, i senatori i (pomoćnica državnog sekretara SAD-a za Evropu i Aziju, prim. aut.) Karen Donfrid su pitali o tome, a naš odgovor je principijelan i u skladu sa najboljim interesima naše države, naroda i privrede", rekla je Brnabić za televiziju Happy.

Brnabić je ocenila da učestale posete američkih zvaničnika Srbiji pokazuju veće prisustvo SAD na Zapadnom Balkanu i njihovu bojazan da se bilo kakva kriza sa istoka Evrope ne prelije na region.

"Naš zajednički interes je očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Mislim da zaista imamo prijateljske odnose sa SAD iako se ne slažemo oko nekih ključnih pitanja poput statusa Kosova", navela je Brnabić.

Dodala je da su Beograd i Vašington saglasni da je neophodno da se dijalog sa Kosovom što pre nastavi.

Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se 26. aprila sa pomoćnicom državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid (Donfried) i razgovarali o dijalogu Kosova i Srbije, evrointegracijama Srbije i regionalnoj saradnji.

Na sastanku je bilo reči i o odnosu Srbije prema situaciji u Ukrajini.

Donfrid je u poseti Srbiji nedelju dana nakon što su u Srbiji boravili američki senatori Odbora za spoljne poslove Kris Marfi (Chris Murphy) i Džin Šejhin (Jeanne Shaheen), te senator Odbora za oružane snage Tom Tilis (Thom Tillis).


Oni su tom prilikom pozvali Srbiju da se pridruži zapadnim demokratijama u podršci sankcijama Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Srbija je tri puta glasala protiv Rusije u Ujedinjenim nacijama, ali je izričita u tome da podržava samo odluke koje se ne odnose na sankcije.

XS
SM
MD
LG