Dostupni linkovi

Brnabić: Zaštititi vijetnamske radnike, ali i privredni ambijent


Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u petak, 19. novembra, da će vijetnamski radnici koji rade na izgradnji fabrike za preradu guma u Zrenjaninu „Linglong“ biti zaštićeni po zakonima Republike Srbije, dodavši da ovaj slučaj ne treba politizovati, saopšteno je na sajtu Vlade.

Brnabić je novinarima u Vladi Srbije kazala da inspekcije rade svoj posao i da su u Zrenjaninu bili i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i ljudi koji predstavljaju nezavisne institucije.

"Zamolila sam da se organizuje jedan sastanak na kome bi bili zajedno sa predstavnicima Linglonga i sa svim inspekcijama da tačno razumemo u stvari šta se dešava, da li postoje problemi i kako možemo da ih efikasno rešimo," rekla je premijerka.

Ona je dodala da će u narednim danima imati sastanak i sa svim resornim ministarstvima i da će pozvati ljude iz kompanije da reše probleme.

"Treba da pokažemo svim stranim i domaćim investitorima i svim radnicima da u Srbiji moraju da se poštaju zakoni, ali isto tako da ćemo gledati kako da zaštitimo i investicioni privredni ambijent, zato što mi svi zajedno moramo da nastavimo da rastemo i jačamo," zaključila je Brnabić.

Nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava su ove sedmice objavile fotografije radnika iz Vijetnama koji rade na izgradnji kineske fabrike guma Linglong kod Zrenjanina, 80 kilometara severno od Beograda.

Oko 500 vijetnamskih radnika boravilo je u barakama u blizini gradilišta na severozapadu Srbije u nehumanim uslovima, a neki od njih koji su želeli da se vrate kući to nisu mogli da učine, jer im je poslodavac po dolasku u Srbiju oduzeo pasoše.

Aktivisti izbavili vijetnamskog radnika iz kineske fabrike u Zrenjaninu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:56 0:00

Preseljenje radnika iz Vijetnama koji su živeli u neuslovnim barakama počelo je 18. novembra, ali je deo radnika još uvek u barakama, što je za Radio Slobodna Evropa potvrdio i jedan od radnika, koji nije prebačen na novu lokaciju.

Medijima je posle izveštaja nevladinih aktivista zabranjen pristup kampu u kojem su smešteni radnici.

Jedan od njih dobio je otkaz nakon što je javno govorio o položaju zaposlenih. Njega su posle incidenta sa obezbeđenjem, nevladini aktivisti 17. novembra izveli iz kruga fabrike i odveli u Beograd.

Kineska kompanija Linglong potvrdila je za Radio Slobodna Evropa 18. novembra da su vijetnamski radnici uključeni u projekat izgradnje fabrike u Zrenjaninu angažovani od strane jednog od njihovih izvođača radova, kompanije TEPC (China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction).

Iz kompanije China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction nisu odgovorili na pitanja RSE o uslovima pod kojima su vijetnamski radnici angažovani na gradilištu Linglonga.

XS
SM
MD
LG