Dostupni linkovi

Pretnje novinarki Brankici Stanković za premijerku Srbije nedopustive


Ana Brnabić
Ana Brnabić

Pretnje upućene novinarki Brankici Stanković apsolutno su nedopustive, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Kako je 27. maja saopšteno iz Kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije, Brnabić je na sastanku sa članovima Stalne radne grupe za bezbednost novinara obaveštena da je to telo podnelo prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu protiv NN lica za ugrožavanje sigurnosti Brankice Stanković.

"Radna grupa osuđuje uvrede i pretnje koje su upućene glavnoj i odgovornoj urednici Insajdera Brankici Stanković 22. maja tokom košarkaške utakmice Partizan – Budućnost", saopšteno je sa sastanka.

Podseća se da je reč o novinarki koja je više od sedam godina imala policijsku zaštitu upravo zbog pretnji koje su joj bile upućivane nakon Insajderovih serijala o navijačima.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvali su 26. maja u odvojenim saopštenjima nadležne da hitno reaguju u vezi sa skandiranjem navijača Partizana protiv novinarke Brankice Stanković.

"Odsustvo reakcije na uvrede i pretnje novinarki Stanković ohrabruje aktere da nastave sa zastrašivanjem", naveo je NUNS.

U saopštenju je NUNS od nadležnih zatražio da čelnici regionalne košarkaške ABA lige i Košarkaškog kluba Partizan iz Beograda snose odgovornost i osude preteće skandiranje.

UNS je saopštio da su policija i tužilaštvo dužni da se bave slučajem skandiranja navijača Partizana novinarki Brankici Stanković.

"Scenario sa uvredama i pretnjama Brankici Stanković se ponavlja. Rukovodstvo Sportskog društva Partizan treba da se ogradi od takvog ponašanja navijača", dodaje se, između ostalog, u saopštenju UNS-a.

Vlada Srbije saopštila je 27. maja, da je pored slučaja pretnji Brankici Stanković, na sastanku Radne grupe za bezbednost novinara istaknuta neophodnost sudskog razrešenja ubistva novinara Milana Pantića koje se dogodilo 11. juna 2001. u Jagodini.

Zamenik Republičkoj javnog tužioca Branko Stamenković izvestio je članove Radne grupe da je od početka 2022. godine podneto 26 krivičnih prijava u vezi sa događajima izvršenim na štetu novinara.

"Tužilaštvo pažljivo analizira svaku prijavu i postupa po njoj", rekao je Stamenković, a prenela Vlada Srbije, dodajući da je od aprila primetno povećanje pretnji preko društvenih mreža.

Kako se navodi, Stamenković je rekao da je od 1. januara 2016. do 30. aprila 2022. bilo 227 predmeta u kojima je ocenjeno da postoji osnovana sumnja da je izvršeno neko krivično delo na štetu bezbednosti novinara. Dodaje se da je od toga u više od 23 odsto predmeta izrečen neki oblik krivične sankcije ili je gonjenje ustupljeno stranoj državi.

XS
SM
MD
LG