Dostupni linkovi

Premijerka Srbije u Parizu ponovo protiv prijema Kosova u UNESCO


Premijerka Srbije Ana Brnabić, arhivska fotografija.
Premijerka Srbije Ana Brnabić, arhivska fotografija.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila je u petak 12. novembra u Parizu da je ključna tema i politika Srbije - depolitizacija UNESCO, što kako je dodala, znači da Kosovo "nema šta da traži" u toj organizaciji.

"Kada kažemo depolitizacija, stojimo pri tome da takozvana država Kosovo nema šta da traži u UNESCO. UNESCO nije mesto gde ima prostora da se priča o tome da li Kosovo, koje nema stolicu u UN, kojeg nije priznalo više od polovine zemalja, treba da bude član te organizacije", rekla je premijerka Srbije na 41. zasedanju Generalne konferencije Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i tehnologiju (UNESCO).

Kosovo 2015. godine nije dobilo dovoljno glasova za učlanjenje u tu agenciju za kulturu Svetske organizacije. Zvaničnici Srbije u više navrata su govorili o tome da će učiniti sve što je u njihovoj moći da Kosovo ne bude primljeno u UNESCO.

Evropski zvaničnici nekoliko godina unazad ukazuju povodom kampanje koju je Srbija vodila protiv članstva Kosova u UNESCO, da ponašanje Srbije nije u duhu dobrosusedskih odnosa. Srbija je u UNESCO zauzela anti-zapadnjački stav i to treba da preokupira Evropsku uniju, ocenili su još 2015. godine, zvaničnici Vlade Kosova koji u Briselu vode dijalog sa Srbijom.

Premijerka Brnabić je, kako prenosi Javni servis Radio-televizija Srbije (RTS), poručila kako je srpska baština na Kosovu od nemerljivog značaja „ne samo za nacionalni identitet Srbije, već i kao deo dragocene evropske i svetske baštine.“

Ona je takođe rekla da očekuje pozitivne vesti i podršku Francuske za otvaranje jednog ili dva klastera na međuvladinoj konferenciji koja će biti održana u decembru.

Brnabić je na konferenciji za novinare u Parizu prenela i da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, razgovarala o situaciji u Srbiji, pre svega u kontekstu evropskih integracija, odnosno o tome da li može da računa na podršku te zemlje za otvaranje klastera na decembarskoj međuvladinoj konferenciji.

"Imamo spremna dva klastera za otvaranje, tako da očekujem pozitivne vesti i podršku Francuske za jedan ili oba klastera, ali svakako značajnu podršku", rekla je Branabić.

Izjave premijerke Branabić u Parizu dolaze samo nekoliko dana uoči najavljenog nastavka pregovora Srbije i Kosova predviđenih za 16. novembar.

Petar Petković iz Beograda i Besnik Bislimi (Bisljimi) iz Prištine su se poslednji put sastali u okviru dijaloga krajem septembra, kada je postignut dogovor o deeskalaciji na severu nakon tenzija koje su nastale zbog odluke kosovske vlade da uvede mere reciprociteta za registarske tablice vozila koja ulaze u Kosovo iz Srbije.

Vašingtonskim sporazumom od 4. septembra 2020. godine o normalizaciji ekonomskih odnosa Srbije i Kosova, Kosovo se složilo sa jednogodišnjim moratorijumom na traženje članstva u međunarodnim organizacijama, dok se Srbija saglasila da na godinu dana odustane od kampanje za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti ili traženja od drugih država da ne priznaju Kosovo.

Kosovo je do sada postalo član više od 50 međunarodnih organizacija, a 22 zemlje od 27 članica Evropske unije priznalo je nezavisnost Kosova. Sjedinjene Države zajedno sa Velikom Britanijom priznale su Kosovo dan po proglašenju nezavisnosti, 18. februara 2008. godine.

XS
SM
MD
LG