Dostupni linkovi

Beogradski izbori moraju da budu raspisani do 3. aprila, izjavila Brnabić


Ana Brnabić je rekla da sve preporuke ODIHR-a mogu da budu ispunjene. Fotografija: 13. decembar 2013.
Ana Brnabić je rekla da sve preporuke ODIHR-a mogu da budu ispunjene. Fotografija: 13. decembar 2013.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da do srede, 3. aprila, u ponoć mora, po zakonskim rokovima, da raspiše beogradske izbore, a da oni moraju da budu održani najkasnije, 2. juna.

Brnabić je 1. aprila za televiziju Prva rekla i da zahtev opozicije o raspisivanju beogradskih i ostalih lokalnih izbora u jednom danu nije moguć, i da se nada da će odustati od tog zahteva.

Kazala je i da sve preporuke OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o decembarskim izborima u Srbiji mogu da budu ispunjene.

Brnabić je dodala da je do sada, od 25 preporuka ODIHR-a već "implementirano četiri".

Ponavljanje lokalnih izbora u Beogradu najavljeno je za 2. jun, pošto nijedna stranka nije osvojila dovoljno da formira vlast.

Opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" i "NADA" saopštile su 1. aprila da na razgovorima o ispunjavanju preporuka ODIHR nije postignut dogovor.

Vlastima su na sastanku 1. aprila izneli zahteve vezane za biračke spiskove, medijsku scenu i za održavanje istovremenih lokalnih izbora, tamo gde nisu bili organizovani u decembru.

Na pitanje šta će biti ako ih vlast ne prihvati, predstavnik koalicije "Srbija protiv nasilja" Radomir Lazović rekao je da je "situacija preozbiljna" da bi se unapred govorilo šta će opozicija uraditi.

ODIHR je izveštaju ocenio da na izborima u Srbiji 17. decembra uslovi nisu bili ravnopravni za sve, jer je na njima bilo dominantno učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U izveštaju je navedeno i da su zabeleženi pritisci na zaposlene u javnom sektoru da glasaju za vlast, zloupotreba javnih resursa u njenu korist i Vučićeva medijska dominacija.

Takođe, navedeno je i 25 preporuka da se izbori dalje usklade sa obavezama unutar OEBS-a, kao i s drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore.

Vlast je negirala navode o izbornim neregularnostima, ali je najavila ispunjavanje preporuka ODIHR-a.

XS
SM
MD
LG