Dostupni linkovi

Brnabić: U toku dana 64 privedenih zbog Evroprajda


Premijerka Srbije Ana Brnabić
Premijerka Srbije Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je tokom dana, zbog incidenata vezanih za Evroprajd, privedeno ukupno 64 osoba dok je deset policajaca lakše povređeno, prenosi Beta.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Brnabić je rekla da je bilo pet oštećenih policijskih vozila, a da je u obezbeđivanju svih aktivnosti bilo angažovano oko 5.200 pripadnika MUP-a.

"Prenosim ličnu i zahvalnost Vlade Srbije svim građanima, to jeste velikoj većini jer su pokazali toleranciju, razumevanje i brigu prema državi i što su razumeli ono o čemu smo pričali poslednje dve nedelje, kada smo pozivali na stabilnosti i jedinstvo i da se ne naseda na provokacije. Najveći deo naroda je to poslušao i imali smo dan koji je protekao bez većih incidenata i u miru, i na to sam ponosna", rekla je Brnabić.

Ona je rekla da svi duguju posebnu zahvalnost pripadnicima MUP-a Srbije i Bezbednosno-informativne agencije jer su omogućili da Beograd bude bezbedan i siguran grad i jer su suzbili incidente koji su se dogodili, u skladu sa zakonom i u najkraćem roku.

Precizirala je da "sa određenim grupacijama" bilo sukoba na Slaviji, u Karađorđevom parku i u blizini Lomine ulice i da su u tim slučajevima pripadnici policije "promptno reagovali i rešili problem i obezbedili da se ti incidenti dalje ne šire".

"Kako god bilo i sa kakvim god izazovima smo se suočavali tokom prethodne sedmice, ono što je najlepša slika Beograda i Srbije jeste da je tokom Evroprajd nedelje u Beogradu održano više od 13 događaja i da zaista nismo imali ozbiljniji incident, napad, povredu ili bilo šta drugo", kazala je ona.

Ocenila je da to "jako lepo" govori o građanima i o svima onima koji žive ili su došli u Beograd, ali i o kako je kazala, pripadnicima bezbednosnih službi koji su "uspeli u potpunosti da obezbede mir i sigurnost svim građanima i gostima".

"Za mene je to prava slika Beograda i Srbije i nešto na šta sam beskrajno ponosna", kazala je premijerka.

Prema njenim rečima, Srbija je pokazala da je ozbiljna država koja drži reč prema svojim građanima, kao i da poštuje svoje institucije, ali i prava svih.

"Sve što se dešavalo, uradili smo na najbolji mogući način", rekla je Brnabić koja je takođe istakla da nema teže povređenih policajaca u incidentima.

Ocenila je da je sa temom Evroprajda završeno i da se na to "stavlja tačka", jer ima mnogo bitnijih tema za Srbiju, od energetike do inflacije i pitanja oko Kosova.

"Okrećemo se većim problemima i bitnijim stvarima u smislu priprema za zimu i medjunarodnim izazovima", rekla je ona.

Dodala je da je Evroprajd nametnuta tema kao dominantna iako su sve ostale teže i zahtevnije i da je na to potrošeno mnogo energije koja je trebalo da bude usmerena na drugu stranu.

Ona je dodala da je Prajd u Srbiji organizovan i ranijih godina i da je jedina razlika to što je ove godine reč o Evroprajdu.

"Bilo je nešto više parlamentaraca, jer je u pitanju Evroprajd, to je jedina razlika u odnosu na prethodne godine", kazala je premijerka.

Šetnja u okviru Evroprajda 2022. održana je u subotu, 17. septembra u Beogradu.

Pripadnici LGBT+ populacije prošetali su izmenjenom trasom od Ustavnog suda do obližnjeg parka na Tašmajdanu gde je održan koncert. U šetnji su učestvovale i diplomate i evropski predstavnici.

Šetnja je održana uz jako policijsko obezbeđenje i sporadične incidente sa desničarima. Organizatori Evroprajd šetnje bili su suočeni sa velikim protivljenjem ultradesničara, ali i Srpske pravoslavne crkve.

Beograd je bio ovogodišnji domaćin Evroprajda, međunarodnog događaja posvećenog LGBT+ pravima.

XS
SM
MD
LG