Dostupni linkovi

Brnabić kaže da još ne zna kako izgleda izmenjen pregovarački okvir EU sa Srbijom


Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, fotografija iz arhive
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, fotografija iz arhive

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je rekla da još nije videla izmene i dopune u poglavlju 35 u pristupnim pregovorima Evropske Unije (EU) sa Srbijom, a koje su ambasadori članica EU jednoglasno usvojili.

Ove izmene se odnose na obaveze za Srbiju koje proizilaze iz sporazuma koji su s Kosovom postignuti prošle godine u Briselu i Ohridu.

Informacije o tome Radio Slobodna Evropa (RSE) saznao je iz diplomatskih izvora.

Komentarišući tu vest, Brnabić je rekla da se Srbija "mesecima borila" da se u pregovaračkom okviru za poglavlje 35 nađe sve ono što je Srbija istakla kao svoje "crvene linije".

Istakla je da su "crvene linije" Srbije su "ne" Kosovu u Ujedinjenim nacijama, niti u "bilo kakavim organizacijama i institucijama UN".

Srbija se Ohridskim sporazumom obavezala da neće sprečavati prijem Kosova u međunarodnim organizacijama.

Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, poznat kao Ohridski, Srbija i Kosovo su postigli u februaru 2023, a u martu su se usaglasili oko Aneksa primene.

Osnovni sporazum, pored ostalog, predviđa međusobno poštovanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta, priznanje dokumenata, diploma, registarskih tablica, kao i produbljivanje saradnje u oblasti ekonomije, vladavine prava, zdravlja, nestalih osoba.

Takođe, Kosovo je prihvatilo obavezu da srpskoj zajednici pruži određeni nivo samomenadžiranja, odnosno da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Aneks za implementaciju pak precizira da će se svi članovi sporazuma sprovoditi nezavisno jedan od drugog, da Kosovo i Srbija neće blokirati primenu nijednog člana, te da svako nepoštovanje obaveza može imati direktne negativne posledice po njihove procese pristupanja EU i financijsku pomoć koju dobijaju od EU.

Međutim, beogradski zvaničnici su u više navrata poručili da neće primeniti sve odredbe sporazuma.

XS
SM
MD
LG