Dostupni linkovi

Džonson odbija da podnese ostavku


Britanski premijer Boris Džonson
Britanski premijer Boris Džonson

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) odbio je pozive protivnika i nekih svojih poslanika da podnese ostavku.

Džonson se suočava sa pozivima da podnese ostavku nakon niza otkrića o zabavama u Dauning Stritu - kući i kancelariji premijera - tokom karantina zbog COVID-a.

On se više puta izvinio zbog zabava rekavši da nije znao za mnoge od njih. Međutim, prisustvovao je, kako je rekao, radnom događaju 20. maja 2020. za koji je zaposlenima rečeno da „ponesu svoje piće“.

Džonson je 18. januara izjavio da mu niko nije rekao da je skup protiv COVID pravila.

Poslanik konzervativaca Dejvid Dejvis (David Davis) koji podržava Bregzit rekao je da je proveo nedelje i mesece braneći premijera od često ljutih birača.

„Ali očekujem da moji lideri preuzmu odgovornost za akcije koje preduzimaju“, poručio je Dejvis.

Da bi doveli u pitanje opstanak Džonsona na premijerskoj poziciji 54 od 360 konzervativnih poslanika u parlamentu moraju da napišu pisma nepoverenja predsedniku komiteta stranke.

Na direktno pitanje opozicionog poslanika da li bi podneo ostavku, Džonson je rekao: "Ne".

Poslanik Kristijan Vejkford (Christian Wakeford) napustio je u sredu, 19. januara, konzervativce i pridružio se laburistima.

„Moja odluka se odnosi na mnogo više od vašeg vođstva i sramotnog načina na koji ste se ponašali poslednjih nedelja“, rekao je poslanik Vejkford.

Podrška Džonsonu i njegovoj stranci je naglo opala nakon serije otkrića o zabavama i drugim pogrešnim koracima.

Džonson je poručio da ljudi moraju da sačekaju ishod interne istrage pre nego što donesu zaključke.

Premijer najavio ukidanje COVID ograničenja

Britanski premijer Boris Džonson najavio je kraj mera COVID-19 koje su uvedene da bi se suzbilo brzo širenje varijante Omikron u Engleskoj, navodeći da naučnici veruju da je ovaj soj korona virusa dostigao vrhunac na nacionalnom nivou.

Britanija je bila prva zemlja koja je ograničila međunarodna putovanja zbog varijante Omikrona, a u decembru je uvela savete o radu od kuće, više nošenja maski i propusnica za vakcine kako bi usporila njegovo širenje, podseća Rojters.

Džonson je rekao u parlamentu da maske za lice i COVID propusnice od sledeće nedelje neće biti obavezne, kao i da se povlače saveti za rad od kuće.

XS
SM
MD
LG