Dostupni linkovi

Delegacija britanskog Parlamenta posjetila Memorijalni centar u Srebrenici


Delegacija britanskog parlamenta u poseti Memorijalnom centru u Srebrenici, 30. septembar 2021.

Visoka delegacija Velike Britanije, koja uključuje 15 članova i članica britanskog Parlamenta, u pratnji britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini (BiH) Meta Filda (Matt Field), posjetila je Memorijalni centar Srebrenica, na istoku BiH.

Članovi delegacije su odali počast žrtvama genocida i upoznali se sa rezultatima rada projekta “Istina, dijalog, budućnost” koji realizuje Memorijalni centar uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, saopšteno je iz Memorijalnog centra.

Direktor Memorijalnog centra, Emir Suljagić, istakao je da je britanska Vlada bila i ostala posvećena zaštiti sjećanja na genocid u Srebrenici, ali i praćenju stanja povratka i života danas u istočnoj Bosni.

“Kroz razgovor sa britanskim parlamentarcima stekao sam dojam da sa zanimanjem prate i slučajeve negiranja genocida, kršenja ljudskih prava danas i sve druge probleme s kojim se nosi nova generacija povratnika na ova područja”, rekao je Suljagić.

Britanski ambasador Met Fild je naglasio važnost saradnje sa Memorijalnim centrom, kao i činjenicu da ova institucija danas predstavlja ne samo centar sjećanja i istraživanja genocida, već i središnju tačku obnove civilizacijskog dijaloga u BiH.

“Ključno je da svi nastavimo sa učenjem lekcija o onome šta se desilo ovdje, da shvatimo vitalno važan rad Memorijalnog centra i zajedno izgradimo bolju budućnost. Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje potpuno posvećeno ovom važnom radu”, naglasio je ambasador Fild.

Delegaciju predvode parlamentarci Bob Stjuart (Bob Stewart), Džejms Grej (James Gray) i baronesa Džuli Smit (Julie Smith).

Britanska delegacija je razgovarala sa predstavnicama udruženja porodica srebreničkih žrtava, a nakon posjete Memorijalnom centru, položili su vijenac na spomenik žrtvama genocida u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG