Dostupni linkovi

Britanski general o zarobljavanju mirovnih promatrača


Johnaton Riley
Haško suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se izvođenjem dokaza o zadnjoj, 11.točki optužnice – uzimanje međunarodnih promatrača UN-a za taoce 1995.godine. Kao svjedok tužiteljstva, britanski general Džonatan Rajli (Johnatan Riley) dao je iskaz o zarobljavanju 33 pripadnika UNPROFOR-a pod njegovim zapovjedništvom u Goraždu, nakon zračnih udara NATO snaga, pokrenutih u cilju zaustavljanja srpskih napada na zaštićene zone i Sarajevo.

Nakon udara NATO zračnih snaga po položajima bosanskih Srba 25.i 26.svibnja 1995.godine Rajli je dobio upozorenje od lokalnog srpskog oficira Radomira Furtule – da je general Mladić naredio minobacački napad na britanski kamp UNPROFOR-a ukoliko se zračni udari ne obustave.

General Mladić se nije samo zaustavio na prijetnjama, već je ubrzo naredio i zarobljavanje nekoliko stotina mirovnih promatrača, između ostalih i 33 pripadnika kraljevskih velških strijelaca.

„Smatrao sam da je to različita taktika, ali da je cilj isti – kao i u slučaju prijetnje granatiranjem. A to je da se spriječe daljnji budući zračni udari NATO-a po srpskim snagama“, prisjetio se bivši zapovjednik britanskog bataljona UN-a.

Od spomenuta 33 pripadnika UNPROFOR-a, 6 ih je bilo povrijeđeno prilikom zarobljavanja od strane Vojske Republike Srpske pa su završili u bolnici u Višegradu.

„Oni su bili stražnjem dijelu jednog lako oklopljenog vozila koje je skliznulo niz cestu i tako se otkotrljalo niz padinu. A ranjeni su tako što je ta oprema iz vozila padala po njima“, opisao je svjedok tužiteljstva Rajli.


Kako bi prikazalo da je general Mladić imao potpunu kontrolu nad sudbinom zarobljenih, tužiteljstvo je predočilo i zapovjed kojom je optuženi naredio oslobađanje ranjenih pripadnika UN-ovih mirovnih snaga, kao i nastavak operacije zatočavanja ostalih taoca na potencijalne mete NATO avijacije.

„U 4.točki piše – zapovjedništva ostalih korpusa zadržati će zarobljene pripadnike UNPROFOR-a do daljnjega u svojim zonama odgovornosti, na lokacijama razmještaja u skladu s ranijim instrukcijama“, stajalo je u zapovjedi generala Mladića uvrštenoj kao dokaz.

Obrana: UNPROFOR i NATO neprijateljske snage

Tijekom unakrsnog ispitivanja obrana je pokušala prikazati kako se UNPROFOR stavio na stranu Armije Bosne i Hercegovine, kao i da su britanski mirovni promatrači navodili NATO avione - što sugerira da je akcija njihovog zarobljavanja od strane VRS-a bila opravdana.

Također branitelj Branko Lukić je ispitivao generala Rajlija o akcijama Armije BiH, koje su navodno snage VRS-a željele samo zaustaviti. Prema obrani to je razlog zašto su i pokrenuti NATO udari, a ne zbog kršenja mirovnih sporazuma i napada na opkoljene civile u zaštićenim zonama UN-a i Sarajevu.

Uz to obrana je željela pokazati kako je general Mladić samo prenosio i poštivao instrukcije predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, izdajući u skladu s njim i daljnja naređenja vojnim jedinicama.

Tijekom iskaza britanskog generala optuženi Mladić je aktivno sudjelovao u njegovom ispitivanju, pri čemu je više puta upozoren od strane predsjedavajućeg suca Alphonsa Orie-a zbog preglasne konzultacije sa svojim braniteljima.

U završnoj fazi izvođenja dokaza protiv generala Mladića tužiteljstvu je ostalo za ispitati još desetak svjedoka, a kraj postupka optužbe najavljen je za početak iduće godine. Uz dokazivanje udruženog zločinačkog poduhvata uzimanja međunarodnih promatrača UN-a za taoce, tužiteljstvo će još izvesti i nekoliko preostalih svjedoka u vezi ostalih optužbi, poput srebreničkog genocida.

(VIDEO: Snimke napada NATO avijacije na položaje VRS-a 1995.godine)
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG