Dostupni linkovi

Britanski general o zarobljavanju mirovnih promatrača


Johnaton Riley
Johnaton Riley
Haško suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se izvođenjem dokaza o zadnjoj, 11.točki optužnice – uzimanje međunarodnih promatrača UN-a za taoce 1995.godine. Kao svjedok tužiteljstva, britanski general Džonatan Rajli (Johnatan Riley) dao je iskaz o zarobljavanju 33 pripadnika UNPROFOR-a pod njegovim zapovjedništvom u Goraždu, nakon zračnih udara NATO snaga, pokrenutih u cilju zaustavljanja srpskih napada na zaštićene zone i Sarajevo.

Nakon udara NATO zračnih snaga po položajima bosanskih Srba 25.i 26.svibnja 1995.godine Rajli je dobio upozorenje od lokalnog srpskog oficira Radomira Furtule – da je general Mladić naredio minobacački napad na britanski kamp UNPROFOR-a ukoliko se zračni udari ne obustave.

General Mladić se nije samo zaustavio na prijetnjama, već je ubrzo naredio i zarobljavanje nekoliko stotina mirovnih promatrača, između ostalih i 33 pripadnika kraljevskih velških strijelaca.

„Smatrao sam da je to različita taktika, ali da je cilj isti – kao i u slučaju prijetnje granatiranjem. A to je da se spriječe daljnji budući zračni udari NATO-a po srpskim snagama“, prisjetio se bivši zapovjednik britanskog bataljona UN-a.

Od spomenuta 33 pripadnika UNPROFOR-a, 6 ih je bilo povrijeđeno prilikom zarobljavanja od strane Vojske Republike Srpske pa su završili u bolnici u Višegradu.

„Oni su bili stražnjem dijelu jednog lako oklopljenog vozila koje je skliznulo niz cestu i tako se otkotrljalo niz padinu. A ranjeni su tako što je ta oprema iz vozila padala po njima“, opisao je svjedok tužiteljstva Rajli.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:37 0:00
Direktan link

Kako bi prikazalo da je general Mladić imao potpunu kontrolu nad sudbinom zarobljenih, tužiteljstvo je predočilo i zapovjed kojom je optuženi naredio oslobađanje ranjenih pripadnika UN-ovih mirovnih snaga, kao i nastavak operacije zatočavanja ostalih taoca na potencijalne mete NATO avijacije.

„U 4.točki piše – zapovjedništva ostalih korpusa zadržati će zarobljene pripadnike UNPROFOR-a do daljnjega u svojim zonama odgovornosti, na lokacijama razmještaja u skladu s ranijim instrukcijama“, stajalo je u zapovjedi generala Mladića uvrštenoj kao dokaz.

Obrana: UNPROFOR i NATO neprijateljske snage

Tijekom unakrsnog ispitivanja obrana je pokušala prikazati kako se UNPROFOR stavio na stranu Armije Bosne i Hercegovine, kao i da su britanski mirovni promatrači navodili NATO avione - što sugerira da je akcija njihovog zarobljavanja od strane VRS-a bila opravdana.

Također branitelj Branko Lukić je ispitivao generala Rajlija o akcijama Armije BiH, koje su navodno snage VRS-a željele samo zaustaviti. Prema obrani to je razlog zašto su i pokrenuti NATO udari, a ne zbog kršenja mirovnih sporazuma i napada na opkoljene civile u zaštićenim zonama UN-a i Sarajevu.

Uz to obrana je željela pokazati kako je general Mladić samo prenosio i poštivao instrukcije predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, izdajući u skladu s njim i daljnja naređenja vojnim jedinicama.

Tijekom iskaza britanskog generala optuženi Mladić je aktivno sudjelovao u njegovom ispitivanju, pri čemu je više puta upozoren od strane predsjedavajućeg suca Alphonsa Orie-a zbog preglasne konzultacije sa svojim braniteljima.

U završnoj fazi izvođenja dokaza protiv generala Mladića tužiteljstvu je ostalo za ispitati još desetak svjedoka, a kraj postupka optužbe najavljen je za početak iduće godine. Uz dokazivanje udruženog zločinačkog poduhvata uzimanja međunarodnih promatrača UN-a za taoce, tužiteljstvo će još izvesti i nekoliko preostalih svjedoka u vezi ostalih optužbi, poput srebreničkog genocida.

(VIDEO: Snimke napada NATO avijacije na položaje VRS-a 1995.godine)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG