Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija podijeljena u odnosu na prošlost


Britanski mediji danas su dosta prostora posvetili Deklaraciji o osudi zločina u Srebrenici koju je usvojila Skupština Srbije.

Tamošnja glasila ocjenjuju da je Srbija, usvajanjem Rezolucije, iskazala žaljenje zbog žrtava i izvinila se što nije urađeno dovoljno da se spriječi taj zločin.

Zvanični Beograd je, međutim, izbjegao da događaje u Srebrenici i formalno nazove genocidom, primjećuje britanska štampa, agencije i portali. “I prilikom glasanja o Rezoluciji vidjelo se koliko su duboke razlike u pogledima na ratnu prošlost Srbije.”

BBC u tekstu na internet stranici, navodi da je Rezolucija o Srebrenici, ipak, usvojena nakon 13 sati žučne rasprave.

Dopisnik BBC-a iz Beograda prenosi slavodobitne ocjene predstavnika vladajuće koalicije, kako je usvajanje Rezolucije odlučujući korak u suočavanju sa mrljama iz ratne prošlosti.

Isti izvor prenosi i poruke srpskih nacionalista, koji nijesu ni prisustvovali glasanju, da je rezolucija o Srebrenici - sramota za Srbiju.

Agencija Rojters prenosi riječi neimenovanog zapadnog diplomate na službi u BiH, da usvajanje Deklaracije o Srebrenici znači vrlo malo, sve dok Ratko Mladić ne bude uhapšen i izručen Hagu.

"Tajms" u uvodniku konstatuje da je usvajanje Deklaracije u kojoj se osuđuje to što se dogodilo u Srebrenici i upućuje izvinjenje – dobrodošlo, iako je riječ o preuzimanju minimalne istorijske odgovornosti za zločin bez premca u poslijeratnoj Evropi.

Istina o Srebrenici je važna, kako za porodice ubijenih, tako i za politički razvoj Srbije i regionalno pomirenje, zaključuje "Tajms", uz poruku da riječi nijesu dovoljne i da srpske vlasti konačno moraju da uđu u trag Mladiću i da ga uhapse.

"Gardijan" navodi da je dugotrajna debata koja je prethodila usvajanju Rezolucije pokazala da na srpskoj političkoj sceni postoje duboke podjele i istovremeno ističe da je Deklaracija usvojena u sklopu nastojanja vladajuće koalicije da Srbija postane članica Evropske unije i privuče strane investicije.

Taj list navodi i da su porodice srebreničkih žrtava razočarane jer događaj nije okarakterisan kao genocid. "Ovakva Rezolucija nam ništa ne znači”, kaže Hajra Ćatić predsjednica Udruženja Žene Srebrenice.

“Zločini su činjeni širom Bosne, ali ovo što se dogodilo u Srebrenici je genocid”, kaže Ćatić koja je nakon pada Srebrenice u ruke Ratka Mladića izgubila sina, supruga i još deset članova šire porodice.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG