Dostupni linkovi

Britanska premijerka i poslanici položili zakletvu vernosti kralju


Britanski kralj Charles III tokom prve audijencije s premijerkom Liz Truss u Buckinghamskoj palači, nakon smrti kraljice Elizabete II u četvrtak, u Londonu, Britanija, 9. septembra 2022.

Premijerka Liz Tras (Truss) i visoki predstavnici vlasti položili su u subotu, 10. septembra, zakletvu vernosti kralju Čarlsu Trećem (Charles III) u donjem domu britanskog Parlamenta.

Prvi je položio zakletvu predsednik donjeg doma Lindzi Hojl (Lindsay Hoyle) navodeći da se zaklinje na odanost kralju i njegovim naslednicima, posle njega su to učinili i poslanici koji su najduže u parlamentu, a zatim i premijerka.

Svi poslanici polažu zakletvu odanosti monarhu kada su izabrani. Ponavljanje zakletve kada se promeni monarh nije zakonska obaveza, ali svih 650 poslanika Parlamenta će imati priliku da ponovo polože zakletvu narednih dana, ako to budu želeli.

Kralj Čarls Treći zvanično je danas proglašen suverenom posle smrti svoje majke Elizabete Druge.

Čarls je automatski postao kralj kada je njegova majka kraljica Elizabeta Druga umrla u četvrtak, ali ceremonija proglašenja je ključni ustavni i ceremonijalni korak kojim se novi monarh predstavlja zemlji.

Redovni rad parlamenta suspendovan je tokom perioda žalosti za kraljicom.

XS
SM
MD
LG