Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Britanija povlači trupe iz Helmanda


Britanski vojnici u provinciji Helmand, 23.06.2010.
Očekuje se da britanski ministar odbrane Liam Foks danas saopšti odluku o povlačenju hiljadu vojnika, koje bi počelo najverovatnije u novembru.

U Sanginu je poginulo 99 britanskih vojnika od ukupno 312 u celom Avganistanu otkako su počele operacije međunarodnih snaga 2001. godine.

Ovo povlačenje će biti predstavljeno kao reorganizacija NATO snaga u Helmandu, tako što će britanske jedinice delovati u centralnim delovima ove provincije, a američke na severu i jugu.

Od ukupno 9.500 britanskih vojnika u Avganistanu, 8.000 ih je stacionirano u Helmandu. Britanija ima drugi po brojnosti kontigent u Avganistanu, posle SAD. Britanski komandanti opisuju Sangin kao najproblematičniju i najopasniju oblast za svoje vojnike.

U toj regiji žive rivalska plemena i glavni je centar za trgovinu drogom u Avganistanu. Pojedini zvaničnici u Londonu smatraju da britanske obaveštajne službe nisu uspele da se uhvate u koštac sa plemenskom strukturom Sangina, što onemogućava sporazum sa ključnim lokalnim činiocima, ostavljajući tako trupe ranjivim na napade pobunjenika.

Britanski premijer Dejvid Kameron smatra da veliki broj poginulih vojnika u Sanginu podriva podršku domaće javnosti angažovanju trupa u Avganistanu.

Britanske trupe su već prepustile planinske delove Helmanda američkim marincima, koji su došli kao pojačanje prošle godine, kao deo strategije kojom bi broj pripadnika međunarodnih snaga trebalo da se poveća na 150 hiljada.

Britanski ministar inostranih poslova Vilijem Hejg izjavio je u utorak da će se britanske trupe povući iz borbenih operacija iz Avganistana do 2015.

Pojedini zvaničnici u Londonu pak smatraju da povlačenje britanskih trupa iz Sangina može da se tretira kao uzmicanje i da Talibani mogu to da iskoriste u propagandne svrhe.
XS
SM
MD
LG