Dostupni linkovi

Na pomolu dogovor o formiranju britanske vlade


Lider Liberalno demokratske stranke Nick Clegg, lider konzervativaca David Cameron i premijer Gordon Brown
Lider Liberalno demokratske stranke Nick Clegg, lider konzervativaca David Cameron i premijer Gordon Brown
Britanska liberalno demokratska stranka nagovestila je da bi tokom današnjeg dana mogla da odluči da li će prilikom formiranja koalicione vlade sarađivati sa laburistima ili konzervativcima, objavio je britanski BBC.

Britanski premijer Gordon Braun objavio je da će podnesti ostavku s funkcije lidera Laburističke stranke tokom narednih meseci.

"Kao vođa moje stranke moram prihvatiti da je to presuda na mene, očekujem da će stranka početi neophodni proces za izbor novog šefa", rekao je Braun.

On je takođe rekao da su laburisti započeli formalne razgovore sa Liberalno demokratskom strankom, koja od petka vodi pregovore sa konzervativcima o mogućoj koaliciji, posle prošlonedeljnih parlamentarnih izbora koji su okončani bez jasnog ishoda.


Lider Liberalno demokratske stranke Nik Kleg izjavio je da Braunovo saopštenje može biti od važnosti za laganu tranziciju ka novoj vladi.

Kleg je prethodno kao jedan od uslova za eventualnu saradnju sa laburistima naveo potrebu da Gordon Braun siđe sa položaja.

Gordon Brown, 10. maj 2010.
Jedan od vodećih predstavnika Konzervativne stranke Vilijem Hejg izjavio je da će liberalne demokrate načiniti tešku grešku ukoliko pokušaju da formiraju vladu sa laburistima, jer ona neće biti stabilna.

Prema njegovim rečima, konzervativci su spremni da liberalnim demokratama ponude raspisivanje referenduma o reformi britanskog izbornog sistema - što je jedan od njihovih ključnih zahteva.

Konzervativna stranka je na izborima osvojila najviše poslaničkih mesta na izborima 6. maja, ali uprkos tome nisu uspeli da osvoje potrebnu vechinu od 326 mandata u Parlamentu sa 650 mesta, da bi samostalno formirali vladu.


*****
Pročitajte i ovo:
Konzervativci u vodstvu, ali bez većine
XS
SM
MD
LG