Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Istraga o slanju britanskih trupa u Irak


Britanski vojnici u Iraku, avgust 2006.
U Londonu je počela službena istraga o britanskom sudjelovanju u ratu u Iraku koja je otvorena svjedočenjem pripadnika službe sigurnosti .

Pred porotom će se naći i bivši britanski premijer Tony Blair, kao i dužnosnici ministarstva obrane i vanjskih poslova.

Javnost u Velikoj Britaniji već duže vremena želi saznati odgovor na pitanje zašto se službeni London pridružio Sjedinjenim država u napadu na Irak gdje su britanski vojnici ostali više od šest godina. Predsjedavajući istražnog povjerenstva sir John Chilcot je upravo to istaknuo otvarajući istragu.

„Saslušati ćemo sve one koji su imali ključnu ulogu u formiranju i provodjenju vladine politike. Trebamo shvatiti motive te politike i akcije koje su potom uslijedile, te što je moglo biti tome altrenativa” , istaknuo je predsjednik komisije.

Chilcot je dodao da istražno povjerenstvo nije sudska instanca, te da nitko nije na sudjenju. Ne možemo, rekao je Chilcot, “utvrditi nečiju krivnju ili nevinost".

"To mogu samo sudovi. Ipak, obavezao sam se da kada konačni izvještaj bude sačinjen neću izbjegavati kritiku , institucije ili pojedinca koji to budu zasluživali", dodao je Chilcot..

Petočlano istražno povjerenstvo osnovao je u junu aktualni premijer Gordon Brown. Bivši premijer Tony Blair poslao je u Irak više od 45 tisuća vojnika kako bi srušili režim Saddama Husseina. Njegov potez naišao je na žestoke kritike javnosti, opozicije, ali i članova Laburističke stranke koji su se protivili angažmanu u Iraku.

Vlada je vojnu akciju pravdala tvrdnjama da Saddam posjeduje oružje za masovno uništavanje. No, to oružje nikada nije nadjeno, što je izazavalo brojne sumnje u opravdanost vojne akcije.

Tokom šestogodišnjeg angažmana u Iraku poginulo je 179 vojnika. Istraga koja će potrajati više mjeseci mogla bi i te kako ugroziti aktulanu vladu i to uoči parlamentarnih izbora koji će se održati u junu iduće godine.

Uostalom, Brown već sada u istraživanjima javnog mijenja, u popularnosti zaostaje za Konzervativcima. Ipak, konačni izvještaj istražne komisije neće biti objavljen do kraja iduće godine.


  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG