Dostupni linkovi

U Velikoj Britaniji vojska ide u ispomoć bolnicama


"COVID-19 nije prošao", natpis u britanskom gradu Boltonu, 18. decembar 2021.
"COVID-19 nije prošao", natpis u britanskom gradu Boltonu, 18. decembar 2021.

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je 7. januara da je počelo sa razmještnjem vojske kao pomoć bolnicama koje su suočene sa nedostatkom osoba usljed velikog broja slučajeva COVID-19.

Vlada Velike Britanije je saopštila da je oko 200 vojnika stavljeno na raspolaganje Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS) u Londonu u naredne tri sedmice.

Naime, vojni bolničari pomagaće ljekarima i medicinskom osoblju u njezi pacijenata, a ostatak vojnika pružiće pomoć u bolnicama kako bi popunili "rupe" nastale zbog manjka zdravstvenog osoblja.

Kraljevska škola za medicinske sestre (RCN) poručila je kako angažman vojske znači da britanska vlada više ne može da poriče krizu sa zdravstvenim osobljem u sistemu javnog zdravstva.

Britanija prolazi kroz veliki talas zaraze pod uticajem omikron varijante korona virusa i prijavljuje preko 150.000 zaraženih dnevno u posljednjih sedam dana.

Premijer Boris Johnson izjavio je da Engleska može da izdrži novi talas bez dodatnih restrikcija zahvaljujući vakcinaciji i blažim simptomima koji prate slučajeve zaražene omikron sojem, ali je upozorio da predstoji nekoliko problemaitčnih sedmica.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG