Dostupni linkovi

Britanija prva zemlja koja je odobrila 'bivalentnu vakcinu' protiv COVIDA


Britanija, prva zemlja koja je odobrila vakcinu protiv korona virusa krajem 2020. godine, sada je dala prvo zeleno svetlo vakcini prilagođenoj varijanti koja cilja i originalnu i Omikron verziju virusa.

Britanski regulator za lekove (MHRA) dao je uslovno odobrenje takozvanoj bivalentnoj vakcini koju je proizvela američka farmaceutska kompanija Moderna kao busterU za odrasle.

Odluka agencije zasnovana je na kliničkim istraživanjima koja pokazuju da je dodatna doza izazvala "snažan imunološki odgovor" i protiv omikrona (BA.1) i protiv prvobitne varijante virusa iz 2020. godina.

Izvršna direktorka MHRA Džun Rejn izjavila je da prva generacija vakcina protiv COVID-19 koja se koristi u Velikoj Britaniji nastavlja da pruža važnu zaštitu od bolesti i spašava živote.

"Ono što nam ova dvovalentna vakcina daje je ojačano sredstvo koje će nas zaštititi od ove bolesti dok virus nastavlja da se razvija", navela je ona.

Agencija za zdravlje i bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA), koja, između ostalih odgovornosti, nadgleda nabavku vakcina, nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Izvor: Rojters

XS
SM
MD
LG