Dostupni linkovi

Britanija će poslati 200 raketa protivvazdušne odbrane Ukrajini


Dim se diže nad gradom nakon udara ruskih raketa i dronova, usred ruskog napada na Ukrajinu, u Kijevu, Ukrajina, 29. decembra 2023.
​
Dim se diže nad gradom nakon udara ruskih raketa i dronova, usred ruskog napada na Ukrajinu, u Kijevu, Ukrajina, 29. decembra 2023. ​

Britanija šalje oko 200 raketa protivvazdušne odbrane u Ukrajinu kako bi pomogla u zaštiti civila i infrastrukture od ruskih dronova i bombardovanja, saopštilo je 29. decembra britansko ministarstvo odbrane.

Pomoć stiže u trenutku kada je Rusija izvršila jedan od svojih najvećih raketnih napada na Ukrajinu tokom rata, prema navodima Kijeva, ubivši više od 20 civila i ranivši desetine drugih.

"(Ruski predsednik Vladimir) Putin testira odbranu Ukrajine i odlučnost Zapada nadajući se da može da se dočepa pobede iz ralja poraza. Ali greši", rekao je britanski ministar odbrane Grant Šaps.

"Sada je vreme da se slobodni svet okupi i udvostruči naše napore da Ukrajina dobije ono što joj je potrebno za pobedu", dodao je on.

Rakete protivvazdušne odbrane, proizvedene u Britaniji od strane odbrambenog izvođača MBDA, dizajnirane su za lansiranje iz aviona uključujući Typhoon i borbene avione F-35, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Britanija je opredelila ukupno 5,9 milijardi dolara za vojnu podršku Ukrajini tokom dve godine.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG