Dostupni linkovi

Britanija produžila program viza za strane vozače


Redovi ispred benzinskih pumpi u Londonu, 29. septembar 2021.

Britanska vlada produžila je vanredni program viza za vozače kamiona pošto nestašica goriva ne pokazuju znake ublažavanja, posebno u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj.

Britanska konzervativna vlada je u saopštenju izdatom u petak, 1. oktobra kasno uveče navela da će privremene vize za gotovo 5.000 stranih vozača kamiona koje namerava da angažuje, trajati do kraja februara umesto do Božića kako je prvobitno planirano.

Kada je objavljen plan o hitnom izdavanju viza za vozače prošle nedelje naišao je na kritike zbog kratkog trajanja odobrenja koje, kako su kritičari smatrali, nije dovoljno atraktivno da privuče strane vozače.

Vlada je navela da će 300 vozača cisterni moći "odmah" da dođu u Britaniju iz inostranstva i da ostanu do marta. Još oko 4.700 drugih viza za vozače kamiona za prevoz hrane će važiti od kraja oktobra do kraja februara.

U još jednom potezu namenjenom ublažavanju pritisaka na benzinske pumpe, oko 200 pripadnika vojske, uključujući 100 vozača će od ponedeljka biti rasporedjeno da pomognu u otklanjanju nestašica goriva koje su dovele do praznih benzinskih stanica i dugih redova za benzin.

Vlada je navela da se situacija već poboljšava.

Ministar za poslovanje Kvasi Kvarteng (Kwasi Kwarteng) rekao je da se britanske zalihe povećavaju, da su isporuke goriva na tržište iznad normalnih nivoa i da se stabilizuje potražnja za gorivom.

"Važno je naglasiti da ne postoji nacionalna nestašica goriva u Velikoj Britaniji i ljudi treba da nastave da kupuju gorivo kao obično", rekao je ministar.

Međutim, britansko Udruženje trgovaca maloprodajom nafte, koje predstavlja nezavisne benzinske pumpe, upozorilo je da snabdevanje gorivom i dalje predstavlja problem i da se možda pogoršava na nekim mestima.

Opozicione partije pozvale su premijera Borisa Džonsona (Johnson) da sazove sednicu parlamenta za iduću nedelju, da se razmatra širu situaciju nedostatka radne snage i poremećaja u lancima snabdevanja.

Poslednjih meseci mnoge kompanije prijavile su nestašice, uključujući lance brze hrane KFC, Mekdonald i Nando. Rafovi supermarketa takodje se prazne i raste bojazan da neće biti dovoljno snabdeveni pred Božić.

U nastojanju da predupredi manjak ćurki za Božić, Vlada je takođe objavila da će u zemlju moći da dodje 5.500 stranih radnika u živinarskom sektoru od kraja oktobra do kraja godine.

XS
SM
MD
LG