Dostupni linkovi

Britanija pooštrava sankcije protiv ruskih oligarha


Superjahta Eclipse, u vlasništvu ruskog oligarha Romana Abramoviča, u luci Palm Beach na Floridi, SAD, novembar 2017.

Velika Britanija je objavila nove zakone koji zabranjuju održavanje aviona i brodova koji pripadaju sankcionisanim ruskim oligarsima ili njihovim kompanijama.

"Novo zakonodavstvo dodaje nove mogućnosti koje su nam na raspolaganju kako bismo oligarsima uskratili pristup njihovim luksuznim igračkama", rekao je državni sekretar za saobraćaj Grant Shapps.

Vlada je saopštila da su nova ovlašćenja odmah iskorišćena za sankcionisanje ruskih biznismena Eugena Shvidlera i Olega Tinkova.

"Nema sumnje da su (Vladimir) Putin i njegova elita iznenađeni snagom naših sankcija. Nastavićemo da pojačavamo pritisak sve dok su ruske trupe u Ukrajini, ciljajući ne samo na preduzeća oligarha, već i na njihovu imovinu i međunarodni način života", rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Truss.

Mere dopunjuju one koje su već nametnule Britanija i druge države, kao i komercijalne odluke u industriji.

Proizvođači aviona "Boeing" i "Airbus" već su obustavili isporuke komponenti Rusiji, a SAD i Evropska unija su uvele sankcije ruskim aviokompanijama.

Proizvođači brodskih motora kao što je finska "Wartsila" prekinuli su veze sa Rusijom, a nemački "MAN Energy Solutions" preisputuje ugovore sa tom zemljom.

Ruski pomorski sektor se bori i sa gašenjem drugih usluga, uključujući sertifikaciju brodova, povlačenje brodskih kompanija i uvođenje sankcija njegovom vodećem transporteru "Sovcomflot".

Britanija je saopštila da su novim zakonodavstvom proširene sankcije koje su uvedene Krimu na teritoriju Dnjecka i Luganska koju ne kontroliše ukrajinska vlada.

XS
SM
MD
LG