Dostupni linkovi

Šefica britanske diplomatije u februaru u posjeti Moskvi


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov (lijevo) i ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Elizabeth Truss sastaju se na marginama Generalne skupštine UN-a u New Yorku u septembru 2021.
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov (lijevo) i ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Elizabeth Truss sastaju se na marginama Generalne skupštine UN-a u New Yorku u septembru 2021.

Očekuje se da će britanska ministarka vanjskih poslova Liz Truss posjetiti Moskvu i razgovarati sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u februaru, javila je ruska agencija TASS, pozivajući se na izvore u Ministarstvu vanjskih poslova.

TASS je 22. januara citirao izvor iz ministarstva koji je rekao da je "britanski ministar spoljnih poslova zatražio priliku da otputuje u Moskvu" i da je posjeta odobrena.

Nije bilo hitne reakcije iz Londona.

Predložena posjeta bila bi prva posjeta britanskog ministra vanjskih poslova Moskvi od decembra 2017.

Inicijativa dolazi u vrijeme pojačanih tenzija između Rusije i Zapada zbog gomilanja ruske vojske duž njene granice s Ukrajinom i zahtjeva Moskve za ograničavanje aktivnosti NATO-a u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

U govoru u Australiji 21. januara, Truss je upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina da "odustane i odstupi od Ukrajine prije nego što napravi ogromnu stratešku grešku".

Ona je rekla da bi invazija na Ukrajinu "dovela samo do užasnog potresa i gubitka života".

Predložena posjeta također dolazi u pozadini bilateralnih tenzija između Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije nakon fatalnog trovanja radijacijom u Londonu 2006. bivšeg ruskog sigurnosnog oficira Aleksandra Litvinjenka i pokušaja atentata u Solsburyju 2018. na bivšeg ruskog vojnog obavještajca Sergeja Skripalja koristeći sovjetski -razvijeni nervni agens.

Britanska vlada okrivila je Rusiju za oba napada, optužbe koje Moskva poriče.

  • Na osnovu izvještavanja Reutersa i TASS-a
XS
SM
MD
LG