Dostupni linkovi

Zahtjevi za objavljivanje izvještaja o ruskom miješanju u britansku politiku


Britanski parlament, ilustrativna fotografija
Britanski parlament, ilustrativna fotografija

Bivša kandidatkinja za predsjednicu SAD Hillary Clinton nazvala je neobjašnjivim i sramotnim britansko odlaganje objavljivanja izvještaja o navodnom ruskom uplitanju u tamošnju politiku.

Izvještaj parlamentarnog Obavještajno-sigurnosnog odbora koji istražuje aktivnosti Rusije u demokratiji Velike Britanije dobio je, naime, formalno sigurnosno odobrenje, ali će biti objavljen tek nakon izbora u Velikoj Britaniji 12. decembra.

"Svaka osoba koja ima pravo glasa zaslužuje da vidi taj izvještaj prije nego što se održe izbori", istakla je Hillary Clinton za BBC.

Izvještaj uključuje navode o špijunaži i miješanju u izbore. U njemu su navedeni i dokazi britanskih obavještajnih službi, kao što su MI5 i MI6 koji se tiču prikrivenih ruskih pokušaja da utiču na rezultat referenduma o Evropskoj uniji 2016. i općih izbora 2017. godine

Izvještaj je završen u martu i upućen vladi 17. oktobra. Ali odobrenje za njegovo objavljivanje tek treba da uslijedi - nakon izbornog dana u decembru.

Zastupnici u Obavještajnom odboru kritikovali su tu odluku, ali Vlada je navela da tajming nije neuobičajen. Clintonova je, boraveći u Velikoj Britaniji izjavila da je "zapanjena" da vlada neće objaviti izvještaj.

"Nema sumnje da je Rusija igrala ulogu u našim izborima 2016. godine i da i dalje igra ulogu", istakla je Hilary Clinton, podsjetivši tako na istragu koja se u Americi vodi o navodnom ruskom uplitanju u američke izbore 2016. godine u kojima je ona poražena od strane Donalda Trumpa.

"Ne bih voljela vidjeti da se to desi i ovdje. Bez obzira na rezultat. Ne znam šta je u izvještaju ništa više nego i svi drugi", kazala je ona.

Ministar finansija Velike Britanije Sajid Javid rekao je za BBC da je vremenski okvir za objavu izvještaja "potpuno normalan" zbog osjetljive prirode sadržaja.

Ministar vanjskih poslova Christopher Pincher ranije je rekao da će premijer izvještaj objaviti "u dogledno vrijeme".

Laburistička ministrica vanjskih poslova u sjeni Emily Thornberry poručila je da je odluka britanske Vlade da ne objavi izvještaj prije općih izbora "jasno politički motivisana".

"Ovo nije ništa drugo nego pokušaj zataškivanja istine od javnosti i Parlamenta i to je uvreda našoj demokratiji", navela je Thornberry.

Izvori CNN-a kažu da su četiri svjedoka upozorila da je Rusija uspostavila čvrste veze sa britanskom političkom scenom i da na tome nije dovoljno urađeno.

XS
SM
MD
LG