Dostupni linkovi

Komitet lordova: Britanija i EU hodaju "zatvorenih očiju" kroz ukrajinsku krizu


Položaj proruskih separatista oko 6 km jugozapadno od Debaljceva
Položaj proruskih separatista oko 6 km jugozapadno od Debaljceva

Borbe na istoku Ukrajine ne jenjavaju i pored toga što je formalno i dalje na snazi prekid vatre objavljen u nedjelju 15. februara. Incijatori novog mirovnog sparazuma koji očigledno nije zaživio, lideri Njemačke i Francuske Angela Merkel i Francosie Hollande ponovo se ovim povodom sastaju u petak u Parizu. Istovremeno, britanski parlamentarci su žestoko napali i EU i svoju vladu da „zatvorenih očiju“ prolaze kroz krizu u Ukrajini.

U izvještaju objavljenom danas (20.februara) Komitet Kuće lordova, optužio je bitansku vladu da u aktulenoj krizi u Ukrajini nije bila „ni aktivna ni vidljiva“ u dovoljnoj mjeri. Osim kritika upućenih svojoj vladi, lordovi su uputili kritike i politici koju vodi EU, navodeći da je Brisel u odnosima sa Rusijom već dugo polazio od „optimističke premise“ da je to zemlja na putu da postane demokratska.

Rezulatat "zatvaranja očiju" pred stvarnošću je, zaključio je Komitet, neuspjeh da se procijeni "dubina ruskog neprijateljstva prema planovima EU da uspostavi bliskije veze sa Kijevom".

Takođe se navodi da Britanija ima posebnu odgovornost prema Ukrajini imajući u vidu da je ona jedna od četri potpisnika Memoranduma iz Budimpešte iz 1994., kojim se garantuje teritorijalni integritet Ukrajine.

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije na izvještaj je rekao da niko nije mogao predvidjeti skalu „nepravedne i nelegalne“ ruske intervencije u Ukrajini.

Ovo je u dva dana druga oštra reakcija iz Britanije na ukrajinsku krizu i direktnu umiješnost Rusije u sukob.

Naime, ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, Michaell Fallon juče (19.februara) je izjavio da Rusija predstavlja "realnu i prisutnu prijetnju" evropskoj sigurnosti naročito zemljama Baltika i da se tenzije između Moksve i NATO "zagrijavaju".

Fallon je takođe rekao da se NATO mora pripremiti za prijetnju koju predstavlja ruski predsjednik Vladimir Putin zemljama bivšeg sovjetkog bloka uključujući i članice EU, Latviju, Litvaniju ili Estoniju.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova na to je reagovalo ocjenom da je izjava nedipolmatska i izvan "diplomatske etike".

Takođe su prethodnog dana avioni Kraljevskog vazduhoplovstva ispratili ruske bombardere iz britanskog vazdušnog prostora nakon što su im se približili u srijedu.

U posljednje vrijeme povećan je broj ruskih upada u britanski odbrambeni sistem.

Angela Merkel i Francois Hollande
Angela Merkel i Francois Hollande

i Merkel u Parizu

Danas će o tome šta dalje sa ukrajinskom krizom i sve očiglednije potpuno neuspješnim novim Sporazumom iz Minska u Parizu razgovarati incijatori posljednje mirovne misije - francuski predsjednik Francosie Hollande I njemačka kancelarka Angela Merkel.

Oni se sastaju uoči predstojećeg samita G 20 najrazvijenih zemlja.

No, i pored toga što su oboje na dnevnoj bazi na telefonskoj liniji sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i ruskim Vladimirom Putinom, Minsk II se ne primjenuje na terenu.

Osim kritika lordova iz britanskog parlamenta sa brojnih su strana na račun EU stigle kritike za ponašanje u ukrajinskoj krizi i popustljivot prema Rusiji.

I analitičari su prethodnih dana u uglednim svjetskim medijima ocijenili da se novim sporazumom iz Minska zapravo samo išlo na ruku Kremlju a na štetu Ukrajine.

Potvrđuje to i dnevni bilten sukoba sa terena.

U Ukrajini borbe se nastavaljaju i pored primirja koje je na snazi od nedjelje u ponoć. Ukrajinska vojska je rekla da su proruski separatisti granatirali ukrajinske pozicije u Donjecku tokom noći, uključujući i selo Kurakove, zapadano od pobunjeničke utvrde Donjeck, kao u Berdiansk u blizini starteški važnog lučkog grada Marijupolja, koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Vladine trupe su se u prethodna dva dana povukle iz strateški važnog grada Debaljceva, nakon što su ih pobunjenici u potpunosti okružili.

Nove borbe oko Marijupolja počele su prije dva dana nakon što su ukrajinske snage prisljene da napuste Debaljcevo pod opasadom separatista.

Separatisti su takođe prijavili artiljerijske napade ukrajinskih snaga tokom noći uključujući i njihove pozicije na aerodromu Donjeck.

SAD su saopštile da su "duboko uzmemirene" izvještajima o nastvaku borbi.

Breedlove: Primirje samo po nazivu

Portaprol Bijele Kuće je rekao da sporazum o prekidu vatre nije "shopping lista" i da ni koji su ga potpisali treba da se pridržavaju svih dogovorenih obaveza.

Portparolka State Departmenta, Jen Psaki pozvala je Rusiju i pobunjenike da "zaustave napade odmah, povuku teško naoružanje, prebacivanje boraca i opreme iz Rusije u Ukrajinu, dozvole posmatračima OEBS-a da rade svoj posao i u pristupe primjeni svih obaveza iz Minska".

Psaki je konstatovala da su pobunjenici prekršili prekid vatre više od 250 puta da kada je stupilo na snagu.

Komandant NATO snaga, američki general Philipe Breedlove, pak, kaže da primirje nikad nije ni počelo.

"To je prekid vatre samo po nazivu" , rekao je Breedlove prilikom posjete Kosovu.

On je dodao da je Rusija pomogla da se stvori "značjana armija" na istoku Ukrajine, koja je veoma dobro naoružana i sa kapacitetom da eskalira neprijateljstva.

XS
SM
MD
LG