Dostupni linkovi

Britanija proglašava Hamas zabranjenom terorističkom organizacijom


Lider palestinskog Hamasa Ismail Haniyeh (D) sa odlazećim predsednikom Irana Hassanom Rohanijem u Teheranu, 5. avgusta 2021.
Lider palestinskog Hamasa Ismail Haniyeh (D) sa odlazećim predsednikom Irana Hassanom Rohanijem u Teheranu, 5. avgusta 2021.

Britanska vlada saopštila je 19. novembra da namerava da zabrani palestinsku ekstremističku organizaciju Hamas i proglasi je terorističkom.

Vojno krilo Hamasa smatra se nezakonitim u Velikoj Britaniji od 2002. godine, ali se to nije odnosilo na celu organizaciju koja ima i političko krilo.

Ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel objavila je na Twitteru najnoviju odluku uz obrazloženje da Hamas "ima značajnu terorističku sposobnost, uključujući pristup opsežnom i sofisticiranom oružju, te postrojenjima sa obuku terorista".

Šefica diplomatije Liz Tras (Truss) je takođe na Twitteru navela da će Hamas biti proglašen terorističkom organizacijom, ocenivši da će taj potez pomoći u suprotstavljanju jačanju antisemitizma.

Na osnovu odluke o zabrani Hamasa, koju još mora da odobri parlament, u Velikoj Britaniji će se smatrati nelegalnim članstvo u Hamasu, kao i izražavanje podrške toj organizaciji, a maksimalna zaprećena kazna za nepoštovanje zabrane će biti 14 godina zatvora.

Vlada u Londonu je izrazila nadu da će zabrana biti odobrena u roku od nedelju dana i da će stupiti na snagu 26. novembra.

Palestinska organizacija Hamas koja u svojoj povelji poziva na uništenje jevrejske države vlada pojasom Gaze od 2007, kada je silom preuzela vlast od snaga lojalnih umerenijem Fatahu, godinu dana posle pobede na parlamentarnim izborima.

Izrael, SAD i Evropska unija smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

XS
SM
MD
LG