Dostupni linkovi

Britanija osuđuje odluku Evropskog suda o blokadi deportacije azilanata u Ruandu


Članovi posade se ukrcavaju u avion za koji su britanski mediji javili da je prvi kojim je trebalo da budu prevezeni migranti u Ruandu, baza u Wiltshireu, Velika Britanija, 14. juni 2022.
Članovi posade se ukrcavaju u avion za koji su britanski mediji javili da je prvi kojim je trebalo da budu prevezeni migranti u Ruandu, baza u Wiltshireu, Velika Britanija, 14. juni 2022.

Britanija ne planira da napusti Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, ali je sud u Strazburu, koji je sprovodi, "prekoračio svoja ovlašćenja" u blokiranju deportacije tražilaca azila u Ruandu, rekao je u četvrtak zamenik premijera Dominik Rab (Dominic Raab).

Vlada u Londonu je osujećena u pokušaju da pošalje nekolicinu migranata u utorak čarter avionom u Ruandu nakon što je Evropski sud za ljudska prava (ECHR) umešao zabranjujući taj potez.

Rab, koji je i britanski sekretar pravosuđa, kritikovao je sud u Strazburu zbog toga što je u poslednji čas blokirao let kao deo politike za koju London kaže da će zaustaviti migrante koji se upuštaju na opasan put od Francuske preko Lamanša kako bi se domogli Britanije. koji opasna putovanja preko Lamanša iz Francuske.

Raab je rekao da će britanska vlada istrajati na ovim letovima uprkos kritikama Ujedinjenih nacija, rukovodstva Engleske crkve i princa Čarlsa, prestolonaslednika, koji je privatno opisao plan kao "užasan", prema izveštajima medija.

"Naši planovi uključuju da ostanemo u okviru Evropske konvencije. Takođe je važno da sud u Strazburu ostane veran svom mandatu kao deo konvencije," rekao je Rab za BBC.

"Sam sud u Strazburu je godinama govorio da ne postoji obavezujuća sudska zabrana. A onda su kasnije rekli: 'Pa zapravo, mi možemo da izdamo takve obavezujuće zabrane.' To nije utemeljeno u Konvenciji," kazao je Rab za Skaj njuz.

Intervencija Evropskog suda navela je neke u Konzervativnoj partiji premijera Borisa Džonsona da zatraže da se Britanija u potpunosti povuče iz Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Na pitanje o pretnji smrću na društvenim mrežama advokatima za ljudska prava, Rab je rekao da su one neprihvatljive, ali je britanski Zakon o ljudskim pravima doveo do toga da "industrija" advokata promoviše "elastična tumačenja" zakona u ime svojih klijenata.

Dodao je da vlada ne može saopštiti fiksan datum kada će moći da pošalje tražioce azila u Ruandu.

Sud je odlučio da niko ne može da bude primoran da uđe u avion sve dok se odluka britanske vlade ne razmotri u potpunosti na saslušanju Višeg suda sledećeg meseca.

Britanski plan za azilante iz Ruande, koji je vlada objavila u aprilu, predviđa da se nekim migrantima koji prelaze Lamanš u Veliku Britaniju omogući avionska karta u jednom smeru do Ruande umesto toga zatraže azil. Vlada je saopštila da će ta šema obeshrabriti druge da pređu Lamanš.

Otkazivanje leta usledilo je nakon višednevnih rasprava na sudovima u Ujedinjenom Kraljevstvu, a završilo se time što je ministarka unutrašnjih poslova dala zeleno svetlo za prevoz dela azilanata.

Sud za ljudska prava u Strazburu - deo Saveta Evrope, koji još uvek računa Veliku Britaniju kao članicu ovog tela, a ne Evropska unija - saopštio je da se Iračanin poznat kao KN suočio sa "stvarnim rizikom od nepovratne štete" ako ostane na letu.

Dok je Visoki sud u Londonu utvrdio da KN može biti vraćen u Ujedinjeno Kraljevstvo ako uspe njegov pokušaj da ospori plan britanske vlade, ECHR smatra da ne postoji pravno primenjiv mehanizam koji bi obezbedio da se on vrati iz istočne Afrike.

Sud u Strazburu je takođe naveo da su UN izrazile zabrinutost da tražioci azila u Britaniji, koji budu prebačeni u Ruandu, neće imati pristup "poštenim i efikasnim" procedurama za utvrđivanje njihovog statusa izbeglice.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG