Dostupni linkovi

Izvoz iz Velike Britanije u EU pao za 27 milijardi dolara prošle godine


Muškarac nosi kutije s povrćem viljuškarom, na New Covent Garden Marketu u Londonu, 4. januara 2021.

Izvoz robe iz Velike Britanije u Evropsku uniju pao je za 20 milijardi funti (27 milijardi dolara) u poređenju sa posljednjim periodom stabilne trgovine s Evropom, prema službenim podacima Ureda za nacionalnu statistiku Velike Britanije (ONS).

Brojke koje je ONS u petak objavio pokazuju da je kombinovani uticaj pandemije i izlaska Britanije sa jedinstvenog tržišta prouzrokovao pad izvoza od 12 posto između januara i decembra prošle godine u poređenju sa 2018.

Izvoz odjeće pao je za 60%, povrća za 40%, a automobila za 25% posto.

Ističući nesrazmjeran uticaj napuštanja EU, izvoz u ostatak svijeta, isključujući blok od 27 zemalja, pao je za mnogo manjih 10 milijardi funti, ili oko 6% u odnosu na nivoe iz 2018.

ONS je uporedio trgovinski učinak sa podacima od prije tri godine jer je to bila posljednja godina prije poremećaja uzrokovanih gomilanjem zaliha kompanije prije Brexita i prije pandemije.

Uprkos smanjenju, EU ostaje najveći trgovinski partner Ujedinjenog Kraljevstva. Međutim, po prvi put od 1997. godine, otkako se mjere ovi podaci, Britanija troši više na uvoz robe iz ostatka svijeta nego iz EU.

Što se tiče suprotnog smjera, uvoz iz EU smanjen je za skoro 17%, ili oko 45 milijardi funti, u poređenju sa 2018. Uvoz iz ostatka svijeta porastao je za skoro 13%, ili oko 28 milijardi funti.

Izvor: Guardian
XS
SM
MD
LG