Dostupni linkovi

Irska granica odlaže dogovor o Brexitu


Brisel - Samit EU, 18. oktobar 2018.
Brisel - Samit EU, 18. oktobar 2018.

Protekli samit EU o Brexitu nije polučio konkretna rješenja. Pregovori o Brexitu su trenutno u ćorsokaku, čini se zbog irske granice.

Jedino što se promijenilo, kako pišu mediji nakon izjava premijerke Velike Britanije i lidera EU, jeste prihvatanje ideje o produženju prelaznog perioda nakon Brexita.

Dvije strane su ranije govorile da prema tom prelaznom periodu Britanija treba da ostane u jedinstvenom tržištu EU od dana kad formalno napusti blok 29. marta iduće godine do decembra 2020. godine, da bi se dobilo vrijeme da se riješi jedno od najvažniji pitanja - trgovinski odnosi. EU je predložila da se taj period produži da bi se dobilo više vremena za postizanje dogovora oko jednog od najspornijih pitanja - granice između Sjeverne Irske i Republike Irske.

Brexit, osim što je tema evropskih lidera, ovih dana je glavna tema i među građanima Velike Britanije. Sanela Bejdić Hajdarević, Sarajka sa londonskom adresom kaže da niko ne zna kako će se sve završiti.

“Postoji doza ‘straha’, ali ipak većina građana misli da će se postići povoljan dogovor za obe strane. Mada, postoji mišljenje kako EU želi da ‘kazni’ Veliku Britaniju zbog Brexita”.

Ističe da je već je došlo do poskupljenja, jer je vrijednost funte pala, a smatra i da su velike šanse da vrijenost funte padne još više, ako se desi Brexit bez dogovora.

“Većina kompanija čeka da vide šta će se dešavati narednih nekoliko sedmica, ali definitivno postoje kompanije koje su zainteresovane za presljenje u Evropsku uniju, ako ne bude postignut dogovor”.

Naida Pezo, koja takođe živi u Londonu ističe da su građani pomalo iznervirani, jer se dogovor još nije postigao i jer se još ne zna da li će biti tvrdi (hard) ili meki (soft) Brexit.

“Kompanije se spremaju za najgori scenarij i sve je na “čekanju”. Ima dosta špekulacija o tome da će cijene proizvoda i usluga porasti zbog okončanja sporazuma sa EU, ali ništa nije potvrđeno jer nikakav formalni dogovor nije postignut”.

Dogovor može propasti zbog irske granice

Michael Barnier, pregovarač Evropske unije izjavio je za France Inter kako je 90% dogovora sa Velikom Britanijom završeno, ali postoji šansa da se nikakav dogovor ne postigne zbog problema Irske granice.

„Nadam se zaključenju dogovora u narednim sednicama ili mjesecima, što prije. Da, moguće je da dogovor bude blokiran zbog irske granice. Brexit bez dogovora bio bi jako ozbiljan i veoma težak za sve nas u EU, ali bi mnogo teži bio za Britaniju“.

Bariner je stava da Britanci nisu znali za posljedice kada su glasali u korist Brexita na referendumu.

„Brexit ima brojne posljedice. Britanci su ga izabrali. Da li su bili dobro informisani u vrijeme glasanja? Mislim da im nisu objašnjenje sve posljedice“.

Sličan stav je juče iznio predsjednik Francuske Emmanuel Macron, kada je naglasio da „nije on taj koji je glasao za Brexit“. „Ali je naša dužnost da osiguramo neometan tok svih procesa i 'normalan' život svih građana dan nakon Brexita i ako dogovor ne bude postignut“.

I Evropska unija i Velika Britanija žele da izbjegnu tvrdu granicu, fizičke provjere ili granice između Sjeverne Irske i Irske, ali ne mogu se dogovoriti kako, piše BBC. Navode da, kako su Velika Britanija i Irska trenutno dio jedinstvenog evropskog tržišta, nema potrebe provjeravati ispunjavaju li robe propisane standarde, ali bi se to moglo promijeniti.

Naime, Brexit bez dogovora mogao bi pogoditi zalihe hrane i uticati na to da trgovci zaobilaze Veliku Britaniju, upozorila je kompanija Stena Line, trajektna kompanija, a prenosi BBC. Kažu, ne mogu se spremati za nešto za što ne znaju kako će izgledati.

“Luke nisu spremne”, izjavili su iz kompanije koja posjeduje tri luke i najveća je kompanija trajektnog prevoza u irskom moru. Upozorili su kako bi mogli smanjiti obim svojih vožnji u i iz Velike Britanije.

“Brexit bez dogovora koji bi mogao uticati na granicu Sjverne Irske ili zastoje, ako se uvedu dodatne provjere na granici Velike Britanije i Sjeverne Irske, mogao bi značajno uticati na trgovinske tokove”, naglasio je Ian Hampton, direktor ove kompanije za BBC.

Upozorio je da bi trgovci mogli početi izbjegavati Veliku Britaniju i ploviti direktno na kontinent.

Guardian prenosi kako je premijerka Velike Britanije Theresa May domaćin velike konferencije za poslovne lidere te zemlje, na kojoj će ih informisati o samitu u Briselu. Sastanku će prisustvovati direktori i predsjednici važnijih kompanija, njih 120.

Guardian navodi i kako se May suočava sa velikim pritiskom sa ove strane, zbog neizvjesnosti ishoda Brexita.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG