Dostupni linkovi

Britanska ambasada stava da Srbija i Kosovo odlučuju o ishodu dijaloga


Zastava Velike Britanije
Zastava Velike Britanije

Na Srbiji i Kosovu je da odluče o ishodu dijaloga, navela je Ambasada Velike Britanije u Beogradu u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

RSE je poslao upit ambasadama evropskih zemalja u Srbiji sa pitanjem da li njihove zemlje podržavaju stav koji je izneo nemački kancelar Olaf Šolc (Scholtz) da će konačni sporazum između Beograda i Prištine morati da sadrži i priznanje Kosova.

"Ujedinjeno Kraljevstvo priznaje Kosovo kao nezavisnu, suverenu državu. Snažno podržavamo dijalog koji predvodi EU, a na Srbiji i Kosovu je da odluče o ishodu ovog procesa od kojeg očekujemo da će dovesti do sveobuhvatnog sporazuma na dobrobit naroda obe države", navodi se u odgovoru.

Nemački kancelar Olaf Šolc je nakon susreta sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem 4. maja izjavio da će sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine imati mnogo detalja, ali da će se tu naći i priznanje Kosova.

Šolc je 4. maja u Berlinu razgovarao u odvojenim susretima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon razgovora sa Vučićem, Šolc nije pominjao priznanje već sveobuhvatni sporazum.

"Sva otvorena pitanja treba da se reše u okviru dijaloga, to zahteva hrabrost i odlučnost i sve dogovorene obaveze moraju biti ispoštovane", rekao je Šolc tokom obraćanja novinarima sa Vučićem.

U odgovoru francuske ambasade u Srbiji navedeno je da Francuska u potpunosti podržava trenutne napore specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka u posredovanju dijaloga između Beograda i Prištine, sa ciljem postizanja konačnog, sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma.

"S tim u vezi pozdravljamo sastanak koji je organizovan na inicijativu nemačkog kancelara", navela je za RSE ambasada Francuske u Beogradu.

Francuska je takođe među zemljama EU koje su priznale nezavisnost Kosova. Kosovo od 27 članica EU nije priznalo samo pet država.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine. Pregovori Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, uz posredstvo EU, počeli su 2011.

EU je u aprilu 2020. imenovala slovačkog diplomatu Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika u dijalogu Beograda i Prištine.

XS
SM
MD
LG