Dostupni linkovi

Britanski premijer: Zdravstveni sistem pod pritiskom, ali bez novih mera


Britanski premijer Boris Džonson (Johnson).

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) upozorio je u ponedeljak da je zdravstveni sistem ove zemlje pod pritiskom zbog naglog porasta broja zaraženih korona virusom, ali je naveo da neće biti uvedene nove sanitarne mere.

Broj novozaraženih juče zbog pojave zaraznijeg omikron soja bio je 137.583, a 73 osobe su umrle.

"Mislim da moramo biti svesni da će pritisak na naš zdravstveni sistem, naše bolnice potrajati nedeljama, možda i duže", rekao je Džonson tokom posete vakcinalnom punktu u Ajlesburiju.

Iako je Omikron očigledno blaži od drugih varijanti, bilo bi "glupost" pomisliti da je pandemija gotova, dodao je Džonson, prenosi BBC.

Ta izjava usledila je nakon objave Sandej tajmsa (The Sunday Times) da su bolnice na istoku zemlje upozorile na "ekstreman i bez presedana" nedostatak osoblja.

Međutim, Vlada ne planira da uvodi nove mere, a premijer je pozvao građane da se vakcinišu.

Džonson je istakao da većina pacijenata na intenzivenoj nezi nije vakcinisana ili nije primila treću, booster vakcinu.

U britanskim bolnicama ima skoro 12.000 pacijanata zaraženih Covidom, ali to je daleko ispod brojki prošle zime kada je pandemija bila na vrhuncu.

"Mislim da je dobar put za zemlju onaj kojim se sada krećemo. Držaćemo stvari pod kontrolom. Mislim da je miks stvari koji sada radimo pravi", rekao je Džonson.

Britanska Vlada je u julu ukinula gotovo sva ograničenja uvedena zbog pandemije korona virusa, međutim prošlog meseca je aktiviran plan B koji podrazumeva obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima, dokaz o vakcinaciji ili negativan test za ulazak u noćne klubove i apel da ko god može radi od kuće.

Kraj COVID-19 ili budućnost s pandemijom?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:12 0:00

XS
SM
MD
LG