Dostupni linkovi

Britanija šalje 8.000 vojnika na vežbe od Finske do Severne Makedonije


Konvoj britanskih oklopnih vozila Kraljevske velške borbene grupe je na putu za Estoniju kroz Liepupe, Letonija (foto-arhiva: 25. februar 2022. godine)
Konvoj britanskih oklopnih vozila Kraljevske velške borbene grupe je na putu za Estoniju kroz Liepupe, Letonija (foto-arhiva: 25. februar 2022. godine)

Vlada Velike Britanije saopštila je u petak da raspoređuje oko 8.000 vojnika na vežbe širom istočne Evrope u znak demonstracije snage, nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Višemesečne vežbe u zemljama koje se protežu od Finske do Severne Makedonije takođe uključuju saveznike, uključujući Francusku i Sjedinjene Države, rekli su zvaničnici odbrane u saopštenju.

Britanija raspoređuje 72 tenka Čelendžer 2 i 120 oklopnih borbenih vozila zajedno sa artiljerijskim topovima, helikopterima i dronom za vežbe, od kojih su neke već u toku.

"Bezbednost Evrope nikada nije bila važnija", rekao je ministar odbrane Ben Volas, nazvavši to "jednom od najvećih zajedničkih raspoređivanja od Hladnog rata".

Komandujući general-potpukovnik Ralf Vudis rekao je da Britanija daje "značajan doprinos odbrani Evrope i odvraćanju od ruske agresije".

"Serija vežbi britanske vojske je od suštinskog značaja za obe stvari", rekao je Vudis.

Britanija isporučuje rakete Ukrajini kako bi se borila protiv Rusije. Britanski zvaničnici kažu da je njihova zemlja spremna da pomogne tenkovima i avionima preko partnera kao što je Poljska.

Ministarka spoljnih poslova Liz Trus rekla je u sredu da "cela Ukrajina" mora biti oslobođena, uključujući Krim, nakon što je poluostrvo zauzela Rusija 2014. godine.

XS
SM
MD
LG