Dostupni linkovi

Britanci prave satelit za istraživanje Sunca


Solarni orbiter SOLO
Solarni orbiter SOLO
Britanci će biti na čelu proizvodnje Solarnog Orbitera (SolO), letjelice koja će se Suncu približiti više nego ijedan satelit do sada. SolO će fotografisati i izvršavati mjerenja iz orbite Merkura.

Evropska svemirska agencija je potpisala ugovor o izgradnji sa kompanijom Astrium UK. Satelit bi trebao biti spreman za lansiranje 2017. godine. Čitav projekt će koštati oko 300 miliona eura, piše BBC.

Nakon lansiranja, satelit će otići duboko u unutrašnjost sistema. Od Sunca će biti udaljen samo 42 miliona kilometara. Zbog toga će letjelica morati imati velike štitove.

"Toplota će predstavljati veliki problem. Ukoliko ne zaštitimo satelit, površinska temperatura će biti viša od 500 stepeni, što bi bilo pogubno. Koristit ćemo debeli toplotni oklop kako bismo snizili temperaturu unutar letjelice i njenih sistema na sobnu temperaturu na kojoj elektronika može normalno funkcionisati", rekao je dr. Raplh Cordey, šef za naučna istraživanja u Astriumu, UK.

Cilj misije je bolje shvatanje o tome kako Sunce utječe na svoje okruženje, a posebno o tome kako stvara i ubrzava nabijene čestice koje stižu do svih planeta.

Solarni vjetrovi su veoma turbulentni i velike erupcije na površini Sunca stvaraju poremećaje u kretanju vjetra. Kada ove čestice pogode atmosferu Zemlje izazivaju spektakularne aurore.

Evropska svemirska agencija će uskoro započeti i misiju Euclid, koja ima za cilj da ispita tamnu materiju i tamnu energiju.
XS
SM
MD
LG