Dostupni linkovi

Briselski dijalog: Mustafa tvrdi da je postignut napredak u pregovorima


Zastava EU
Zastava EU

U Briselu je pod pokroviteljstvom EU nastavljen dijalog Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou. Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, premijeri Srbije i Kosova razgovaraju o četiri "vruće" teme - primeni sporazuma o o energetici, telekomunikacijama, uspostavljanju Zajednice srpskih opština na Kosovu i slobodi kretanja, konkretno takozvanom "Parku mira" sagrađenom na mostu u severnoj Mitrovici.

Razgovori delegacija Beograda i Prištine, koji su prekinuti nešto pre 18 časova i nastavljeni malo posle 20.30, produžili su se do duboko u noć.

Agencije prenose da su se dvojica premijera sastala u kabinetu visoke predstavnice za spoljnu plitiku i bezbednost Federike Mogerini.

Kosovski premijer Isa Mustafa tvrdi da su dve strane znatno približile stavove u vezi sa Zajednicom srpskih opština.

"Napravili smo priličan napredak", rekao je Mustafa novinarima u pauzi dijaloga.

On je kazao da se tokom runde razgovaralo o dva dokumenta, od kojih se jedan odnosi na ZSO, a drugi na telekomunikacije.

"Ja se nadam da ćemo do kraja ove runde postići sporazum o sva četiri pitanja koja su na dnevnom redu", rekao je Mustafa.

Od obe strane očekuje se spremnost na kompromis pogotovo što se tumači da od uspeha ove runde dijaloga zavisi napredak na putu evrointegracija, kako Srbije u smislu otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja, tako i stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU.

Prethodna runda dijaloga prošlog utorka nije dala nikakve konkretne rezultate, osim što je prema rečima Aleksandra Vučića, premijera Srbije, bilo napretka u razgovorima o zajednici srpskih opština. Mustafa tada nije govorio o učinku. Jedini iskorak prošlog utorka bio je sporazum tehničkih delegacija dve strane o osiguranju vozila.

XS
SM
MD
LG