Dostupni linkovi

BiH od četvrtka može izvoziti mlijeko u Evropsku uniju. Odluka je to stalnog Komiteta Evropske komisije za kontrolu i uslove koji je u srijedu zasjedao. Komitet je odbio žalbu Hrvatske na odluku o odobravanju izvoza mlijeka iz BiH u EU. Bh. mljekari zadovoljni su odlukom, ali ipak oprezni.

Mljekare, njih četiri iz BiH koje su dobile zeleno svjetlo za izvoz u EU i prije deset dana, od četvrtka mogu uputiti prve pošiljke mlijeka i mliječnih proizvoda ka zemljama EU. Potvrdio je to i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

“Praktično vraćamo se ondje gdje smo bili prije nekih desetak dana. Od sutra smo na listi i naši proizvođači, odnosno četiri mljekare mogu nesmetano, u skladu sa odlukom da mogu da izvoze mlijeko i mliječne proizvode, krenuti sa prvim isporukama. Ovo je dobra vijest, dobar stimulans za poljoprivredu, posebno mljekarski sektor. Mislim da smo sada na neki način odahnuli, jer je ova suspenzija lose djelovala i na diplomatske odnose, na proizvođače, ali i javnost generalno”, kaže Šarović.

Direktor Mljekare Livno Željko Marijan kaže kako nema smisla bilo što unaprijed planirati dok se ne vidi situacija na terenu.

“Tek slijedeći tjedan možemo izvoziti i planiramo izvoziti. Mi smo prije u Hrvatsku izvozili do 300 tona livanjskoga sira, u najmanju ruku planiramo toliko izvoziti, budući da mi imamo i neka druga tržišta, teško da ćemo moći osigurati više. Moramo biti oprezni, ne možemo prodavati ono što nemamo”, komentariše Marijan.

Do prije dvije i pol godine BiH je izvozila oko 40 miliona litara mlijeka. Ministar Šarović kaže da trenutno nije moguće ostvariti taj obim izvoza. Također, napomenuo je da postoji još nekoliko mljekara koje su na dobrom putu da dobiju licencu za izvoz.

Izvoz mliječnih proizvoda iz BiH u EU je trebao početi 26. augusta, ali je Ured za veterinarstvo obaviješten da je jedna članica EU podnijela žalbu te je izvoz stopiran.

Ispostavilo se da je Hrvatska uložila žalbu u kojoj je navedeno da je nadležna inspekcija trebala još jednom posjetiti odobrene mljekare prije početka izvoza.

  • 16x9 Image

    Selma Boračić-Mršo

    Nakon sticanja prvih iskustava na u Balkanskim istraživačkim mrežama (BIRN) i BHT-u, od 2007. radi kao novinar-reporter za radijski program i TV magazin Liberty.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG