Dostupni linkovi

Brisel i London nastavili pregovore o trgovinskom dogovoru nakon Brexita


Ilustracija

Pregovori između Brisela i Londona o budućim odnosima poslije Brexita nastavljeni su danas u Briselu, a za postizanje dogovora ostalo je još malo vremena.

Boris Johnson, premijer Velike Britanije, ponovio je kako je "uvjeren da će [Ujedinjeno Kraljevstvo] napredovati" izvan Evropske unije ako ne postignu sporazum nakon Brexita, prenosi BBC.

Gglavni pregovarač Velike Britanije rekao je da je došlo do "napretka". Lord David Frost rekao je novinarima: "Radimo jako naporno da postignemo dogovor, ali ima dosta posla".

Njegov kolega iz EU, Michel Barnier, rekao je da želi da "buduća saradnja bude otvorena, ali poštena”.

Na Twitteru je dodao: "I dalje ostajemo odlučni, strpljivi."

Dvije strane fokusiraju se na pravila konkurencije i državnu pomoć preduzećima, kao i na prava vezana za ribolov. Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney rekao je da i dalje postoji "vrlo, vrlo širok jaz" u oblasti ribolova, bez napretka u tom pitanju od ljeta.

Inače, pregovarač EU Michel Barnier i njegov britanski kolega David Frost već su razgovarali u nedjelju, a danas nastavljaju razgovore u cilju pronalaska kompromisa poslije osam mjeseci pregovora, navodi AFP.

Rok za postizanje dogovora ističe 31. decembra kada se završava prelazni period poslije izlaska Velike Britanije iz EU. Do kraja godine važe evropski standardi, ali bez trgovinskog sporazuma.

Pregovarači moraju da postignu dogovor prije kraja godine kako bi dokument ratifikovale obje strane. Evropski parlament je posljednje zasjedanje u ovoj godini zakazao za 14. decembar.

Ako do tada ne bude saglasnosti, trgovina će se odvijati prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), što će uključivati carine za mnoga dobra prilikom uvoza i izvoza, što bi moglo povećati troškove.

Brisel i London treba da se dogovore, između ostalog, o pitanjima trgovine, sigurnosti, energetike, ribolova i saobraćaja.

XS
SM
MD
LG