Dostupni linkovi

Brisel dao najgoru ocjenu za BiH, pohvale i kritike Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu


Ilustracija
Ilustracija

"BiH je i dalje u zastoju na svom putu ka evropskim integracijama. Bosna i Hercegovina mora raditi zajedno i govoriti jednim glasom“, poručio je u svom govoru Štefan File, odlazeći evropski komesar za proširenje prilikom predstavljanja izvještaja o napretku te zemlje ka Evropskoj uniji.

No, da ovakav izvještaj, najgori za BiH od 2001., nije i neće dotaknuti bh. političare, koji su u jeku predizborne kampanje, pokazuju i njihove prve reakcije.

Ipak, ono za šta se Evropa hvata kao posljednju slamku upravo i jesu rezultati tih izbora, odnosno od novoizabrane vlasti se očekuje da vrati zemlju sa puta ponora na tračnice evropskih integracija, piše Dženana Karabegović u tekstu Na najgori izvještaj EK vlasti u BiH nemaju odgovora.

Srbija je dovoljno ispunila politička merila, njena vlada je ostala aktivno usmerena na evropske integracije, demonstrirajući spremnost i posvećenost u prvoj fazi pristupnih pregovora, ali se još mora usredsrediti na ono ključno, posebno na vladavinu prava, uključujući i slobodu izražavanja, reformu državne uprave, uporedo sa dobrim ekonomskim upravljanjem, stoji u godišnjem izveštaju o napretku Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

Šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport izjavio je da, uprkos problemima, u pregovorima do sada nije izgubljen nijedan dan.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao da je delimično zadovoljan izveštajem EK o napretku Srbije i da bi u pojedinim delovima on bio oštriji od EK, koja je u osvrtu na pravosuđe ukazala na problem da se retko donose pravosnažne presude, navode Branka Trivić i Milan Nešić u tekstu U Beogradu zadovoljni izveštajem, Vučić tvrdi da bi bio oštriji od Brisela.

Evropska komisija je konstatovala određeni napredak Crne Gore u oblasti reforme pravosuđa, a kao uspjeh označila i usvajanje Ustavnih promjena prošle godine, te u oblasti zaštite prava LGBT zajednice.

Na drugoj strani u izvještaju o napretku je ocjenjeno da je najveći problem Crne Gore predstavlja borba protiv korucije posebno ona na visokom nivou. „Institucije nemaju proaktivan pristup kad su u pitanju navodi o korupciji, posebno za slučajeve koji uključuju visoke zvaničnike, prenose Petar Komnenić, Srđan Janković i Predrag Tomović u tekstu Izvještaj EK o Crnoj Gori: Bez napretka u borbi protiv visoke korupcije.

Evropska komisija ocenila je da je Kosovo pokazalo dobre mogućnosti u koordinaciji aktivnosti koje se tiču evropskih integracija, a posebno u oblasti Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U Izveštaju o napretku, kosovske vlasti se kritikuju zbog „neuspeha u blagovremenom konstituisanju novog Parlamenta“, piše Amra Zejneli u tekstu Brisel upozorio: Vlada Kosova mora se ozbiljno posvetiti javnoj administraciji.

XS
SM
MD
LG