Dostupni linkovi

Brisel traži odlučnost u rešavanju teških političkih pitanja na relaciji Beograd-Priština 


Peter Stano, portparol EU
Peter Stano, portparol EU

Portaprol Evropske unije (EU), Peter Stano je poručio da je krajnje vreme da lideri Srbije i Kosova, odlučnije prustupe procesu normaolizacije odnosa. To je razlog, smatra on, zašto je u proteklom periodu bilo čestih poseta Prištini i Beogradu.

"Poseta je prenela jasnu poruku da se na teška politička pitanja na putu ka sveobuhvatnoj normalizaciji sada treba rešavati na odlučniji i brži način, tako da nema mesta za eskalaciju na terenu", podvukao je Stano u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Specijlani predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak je 9. septembra, zajedno sa savetnicima za spoljnu politiku i bezbednost nemačkog kancelara Olafa Šolca (Sholz) i predsednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), Jensom Plotnerom i Emanuelom Boneom (Emmanuel Bonne) posetio Prištinu i Beograd.

Poseta je došal par dana nakon što su francuski predsednik i nemački kancelar potvrdili da su zadužili njihve savetnike da ojačaju Lajčakovu ekipu.

Prema rečima brisleskog portaprola poseta je održana u svetlu trenutne ukupne bezbednosne situacije u Evropi, a posebno nedavnih tenzija između Kosova i Srbije.

Razgovori sa predsednikom Vučićem i pemijerom Kurtijem, su se, prema Stanu, odnosili na mogućnosti daljeg razvoja briselskog dijaloga na putu ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova u narednom periodu.

On je potvrio takođe da je svaki sastank trajao više od dva sata.

Miroslav Lajčak je ponovo 15. septembra nenajavljeno stigao u Prištinu gde se sastao sa premijerom Kosova, Aljbinom (Albin) Kurtijem.

"Deo posla specijalnog predstavnika EU Lajčaka je da putuje i upoznaje partnere u regionu, ali i u EU i šire. Ne najavljujemo, niti komentarišemo svaki njegov radni sastanak ili interakciju sa partnerima u regionu. Ove radne posete, baš kao i ona juče (15. septembar) na Kosovu, odvijaju se u kontekstu pomeranja procesa dijaloga napred i nastavka razgovora o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i o aktuelnim pitanjima u vezi sa Dijalogom uz podršku EU", rekao je Stano.

Evropski zvaničnici su najavljivali da će u narednom periodu, Miroslav Lajčak sazvati sastanak na najvišem politčkom nivou svakog meseca. Poslednji susret između srpskog predsednika i kosovskog premijera je održan 18. avgusta nakon više od godinu dana zastoja.

Za sada, izvori EU nemaju tačan datum da li će se novi susret održati u septembru, ali Peter Stano, portaprol EU, kaže da će najaviti svaki predstojeći sastanak Dijaloga "ako i kada bude potrebno".

XS
SM
MD
LG