Dostupni linkovi

Brexit: EU nudi poboljšanje dogovora o trgovini u Sjevernoj Irskoj


Teretna vozila parkirana na stajalištu kamiona u Kentu, 22. 12. 2020. godine
Teretna vozila parkirana na stajalištu kamiona u Kentu, 22. 12. 2020. godine

Najviši zvaničnik EU za Brexit, Maros Sefcovic, predložio je velike praktične promjene u komplikovanom sistemu carina i provjera u Sjevernoj Irskoj, koja je teritorij Velike Britanije, ali je ostala dio jedinstvenog tržišta EU kada je Velika Britanija napustila blok prošle godine.

Prema novim pravilima koja su uspostavljena ove godine, roba se mora provjeravati između Britanije i Sjeverne Irske i ispunjavati standarde EU. Sefcovic je predložio izmjene prema kojima bi se provjere hrane, biljaka i životinja mogle smanjiti za 80%, a papirologija za transportne kompanije prepoloviti.

Koliko god ovakvo smanjenje birokratije bilo dobrodošlo u Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo također insistira na daljnjoj, temeljnoj promjeni. Žele da Evropski sud pravde ustupi pravni nadzor nad trgovačkim sporovima i umjesto toga idu na nezavisnu arbitražu.

"Vrlo je jasno da ne možemo imati pristup jedinstvenom tržištu bez nadzora Evropskog suda pravde", rekao je Sefcovic novinarima, odbacujući svaku šansu da EU pristane na zahtjev britanske vlade po tom pitanju.

Zvaničnici EU odbijaju pomisao da Sud pravde EU izgubi kontrolu nad trgovačkim tržištem koje obuhvata 450 miliona ljudi, otežavajući tako posao Sefcovicu na pregovorima koji počinju kasnije ove sedmice.

Njegov britanski kolega David Frost nadao se drastičnoj promjeni dogovora oko Sjeverne Irske. Upozorio je u srijedu da se uloga vrhovnog suda EU "mora promijeniti ako želimo pronaći aranžmane upravljanja s kojima ljudi mogu živjeti".

Jeffrey Donaldson, čelnik Demokratske unionističke partije, najveće britanske unionističke partije u Sjevernoj Irskoj, rekao je da su prijedlozi EU "daleko od potrebnih temeljnih promjena".

"Kratkoročni popravci neće riješiti probleme koji su zadesili unutrašnje tržište Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je Donaldson.

I Britanija i EU saglasne su se da je važno izbjeći tvrdu kopnenu granicu između Sjeverne Irske i Irske (članice EU), jedinog dijela bloka koji ima kopnenu granicu s Velikom Britanijom nakon Brexita. Sjeverna Irska bila je poprište smrtonosnog nasilja prije nego što su granični prelazi srušeni kao ključni dio sporazuma iz 1998. godine.

EU je mislila da su godine pregovaranja oko Brexita prošle nakon što je vlada britanskog premijera Borisa Johnsona krajem prošle godine službeno potpisala pravno obavezujući sporazum o izlasku i naknadni sporazum o slobodnoj trgovini. Dogovorom se tražilo uspostavljanje granice u Irskom moru radi regulisanja trgovine između Sjeverne Irske i Velike Britanije.

EU sada kaže da Johnson nastoji osporiti sporazum o Sjevernoj Irskoj koji je sam potpisao.

Optužbe za dvoličnost Velike Britanije postale su glasnije u srijedu kada je Johnsonov bivši pomoćnik, Dominic Cummings, rekao da Johnsonova vlada nikada nije namjeravala poštovati sporazum o Brexitu koji je potpisala.

"To bi ukazalo na to da je ovo vlada, administracija koja je djelovala s lošom namjerom i da se ta poruka mora čuti širom svijeta", rekao je potpredsjednik Irske Leo Varadkar za irsku televiziju RTE.

"Ovo je britanska vlada koja ne drži nužno svoju riječ i ne poštuje nužno sporazume", dodao je.

Francuska je na sličan način rekla da se Britaniji ne može vjerovati u sporu oko ribolovnih dozvola za koje Pariz navodi da su odavno trebale biti dodijeljene u sklopu potpisanog trgovinskog sporazuma s Londonom.

U tako uzavrelom kontekstu Sefcovic sada mora pregovarati s Frostom kako bi olakšao trgovinu u Sjevernoj Irskoj. Njihov prvi sastanak zakazan je za petak u Briselu. Obojica su se u srijedu uzdržali od davanja bilo kakvih zapaljivih komentara.

Oni će procijeniti opsežne prijedloge za smanjivanje papirologije za robu koja ulazi u Sjevernu Irsku i probati eliminisati prepreke koje su stvorile probleme -na primjer, kada kobasice britanske firme Cumberland nisu mogle ući na trpeze u Belfastu zbog pravila EU o zaleđenom mesu.

Međutim, EU insistira na tome da svaki ustupak u smanjenju birokratije mora biti ispunjen i odlukom Velike Britanije da bude na oprezu u praćenju i obavljanju carinskih provjera robe koja se iz Britanije šalje preko Irskog mora u Sjevernu Irsku.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG