Dostupni linkovi

Britanija traži od EU da promijeni pravila o trgovini sa Sjevernom Irskom


Pogled na luku Felixstowe, Britanija, 28. januara 2021.
Pogled na luku Felixstowe, Britanija, 28. januara 2021.

Britanija će u ponedjeljak, 13. juna, iznijeti planove za promjenu nekih pravila koja reguliraju trgovinu sa Sjevernom Irskom nakon Brexita, u potezu koji će potaknuti napetosti s Europskom unijom i mogući "trgovinski rat", ocjenjuje Reuters.

Britanija već mjesecima prijeti da će prekinuti Sjevernoirski protokol, sporazum za britansku regiju koji je sklopila vlada premijera Borisa Johnsona kako bi osigurala trgovinu nakon Brexita i širi trgovinski sporazum između Brisela i Londona.

Kao dio sporazuma, Sjeverna Irska je zapravo ostala na jedinstvenom tržištu robe EU kako bi očuvala otvorenu granicu s Irskom, članicom EU koja je bila ključna za mirovni sporazum iz 1998. godine.

No, to je zahtijevalo carinske provjere robe koja se kreće iz Britanije u Sjevernu Irsku, za koju probritanske zajednice u Sjevernoj Irskoj kažu da nagriza njihovo mjesto u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Zakon će u ponedjeljak parlamentu predstaviti ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

Napetosti su tinjale mjesecima između Londona i Brisela o protokolu, a britanski ministri optužuju EU za nametanje pravila

Kritičari londonskog plana, uključujući predstavnike mliječne, proizvodne i logističke industrije u pokrajini, kažu da će njegovo jednostrano djelovanje naštetiti poslovanju i unijeti novu neizvjesnost.

Trgovinski rat

Brisel vjeruje da bi svaka jednostrana promjena mogla narušiti međunarodno pravo i mogla bi odgovoriti pravnim postupkom i nametanjem carina - rizik u vrijeme kada je britanska inflacija postavljena na deset posto, a gospodarstvo se smanjuje.

Britanski ministar za Sjevernu Irsku Brandon Lewis inzistirao je u nedjelju da je sporazum u skladu sa zakonom.

Očekuje se da će predložiti "zeleni kanal" za promet robe iz Britanije u Sjevernu Irsku, ukidanje pravila koja sprječavaju pokrajinu da koristi poreznu pomoć i okončanje uloge Europskog suda pravde kao jedinog arbitra, prema izvješćima.

Plan će biti test Johnsonovog autoriteta nakon što su mu se prošle sedmice četiri od deset njegovih zastupnika usprotivila u glasovanju o povjerenju.


Također je vjerovatno da će izazvati uzbunu u Washingtonu.

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi rekla je da neće biti trgovinskog sporazuma između SAD-a i Velike Britanije ako London ukine protokol.

Irski Sinn Fein, nacionalistička stranka koja je odnijela povijesnu pobjedu na izborima u Sjevernoj Irskoj prošlog mjeseca, rekla je da će Britanija "nesumnjivo" prekršiti zakon jednostranom promjenom protokola.

XS
SM
MD
LG