Dostupni linkovi

Šta može donijeti istraga FBI-ja protiv Kavanoa?


Bret Kavano, kandidat za sudiju Vrhovnog suda SAD, tokom saslušanja u senatskom odboru za pravosuđe 27. septembra 2018.

FBI je počeo "ograničenu" istragu o optužbama za silovanje protiv konzervativnog sudije Breta Kavanoa (Brett Kavanaugh), čije imenovanje u Vrhovni sud Sjedinjenih Država zavisi od novih dokaza i razgovora sa ženama koje su ga optužile.

Glasanje u Senatu o imenovanju Kavanoa će sačekati završetak sedmodnevne istrage koju je predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) naredio u petak, nakon što je ključni republikanski senator Džef Flejk (Jeff Flake) rekao da neće podržati imenovanje Kavanoa u Senatu bez provjere navoda od strane FBI-ja.

Flejk, kao i njegovih 10 republikanskih kolega u senatskom odboru za pravosuđe, je podržao nominaciju Kavanoa ali je tražio istragu nakon prethodnog dramatičnog apela dviju žena koju su rekle da su također žrtve silovanja.

Odluka komiteta je uslijedila uprkos emotivnom i potresnom svjedočenju profesorice psihologije Kristin Blejzi Ford (Christine Blasey Ford) o navodnom pokušaju silovanja kada su bili tinejdžeri, nakon čega je Kavano u svom svjedočenju rezolutno odbacio optužbe kao političku namještaljku demokrata.

Svjetski mediji se pitaju šta će otkriti istraga, šta predsjednik Tramp i republikanci mogu od nje dobiti, te da li će izborom Kavanoa biti doveden u pitanje legitimitet suda?

Šta će FBI istražiti o Kavanou?

Šta će tačno raditi FBI, šta to može donijeti, te zašto je Tramp naredio još jednu istragu kad je agencija već provjerila Kavanoa? pita se BBC.

Bez sumnje i Tramp je svjestan da njegova stranka ima većinu od samo jednog mjesta u Senatu, što znači da ako svi demokrati glasaju protiv potvrđivanja Kavanoa, on može dozvoliti da samo jedan republikanac učini isto, budući da bi zamjenik predsjednika Majk Pens (Mike Pence), u slučaju da bude neriješeno, odlučio svojim glasom.

Republikanska strana ne može sebi priuštiti da izgube glas senatora Flejka - a jednosedmična istraga FBI-ja u tom smislu je isplativa, ocjenjuje britanski javni servis.

"Neki posmatrači smatraju da će istraživanje FBI-ja ojačati riješenost neizvjesnih republikanskih senatora - jer ako se ne otkrije nešto dramatično, osjećat će se sigurnije odbacujući tvrdnje profesorice Ford".

FBI kontaktira Deborah Ramirez zbog ispitivanja

BBC piše i da se FBI već obratio drugoj ženi koja je optužila Kavanoa za seksualni napad.

Deborah Ramirez optužuje Kavanoa da joj je pokazao intimne dijelove tijela tokom takmičenja u ispijanju alkohola kada su bili studenti na Yale univerzitetu tokom 1980-ih. On je porekao tvrdnju, opisujući je kao klevetu.

Ramirez navodi da se incident dogodio tokom akademske godine 1983-4, te da su oboje učestvovali u igri. U jednom trenutku, rekla je za New Yorker, plastični penis je bio uperen u njenom pravcu i Kavano je onda navodno pokazao svoj penis, koji je slučajno dotaknula kada ga je odgurnula. U ispitivanju, ona priznaje praznine u njenom sjećanju izazvane alkoholom te noći.

Džuli Svetnik (Julie Swetnick), treća žena koja je javno optužila sudiju Kavanoa, navodi da je bio uključen u drogiranje i seksualno zlostavljanje djevojčica na kućnim zabavama 1980-ih godina. Rekla je da je bila žrtva grupnog silovanja na zabavi na kojoj je prisustvovao i Kavano.

Kandidatura pokrenula brojna pitanja

Sudski postupak za potvrdu mandata u Vrhovnom sudu za sudiju Kavanoa izbacio je na površinu bar tri problema, piše Vošington Post (Washington Post) i precizira:

“Pitanje da li je seksualno napao žene u srednjoj školi i koledžu glavni je događaj… Drugi je iskrena zabrinutost da li on govori istinu pod zakletvom – kada je riječ o njegovim poznanicima, seksualnim nagovještajima u njegovom godišnjaku, i, prije svega, o njegovom pijanstvu.“

Međutim, kolumnistica Posta Dženifer Rabin (Jeniffer Rubin) želi da se fokusira na ono što može biti najvažnije pitanje - da li je "veliko otkriće" u vezi Kavanoa to da je on žestoki pristalica jedne strane koji misli da su demokrate skovale zavjeru kako bi ga uhvatili.

"Dok je vikao na demokrate u Odboru za pravosuđe u Senatu, nije bilo teško zamisliti da bi on bio pristrasan da je riječ o strankama u parničnom postupku… Sa Kavanoom je problem ako dođe do Vrhovnog suda…

Drugim riječima, očekivali bi da žestoki pristalica jedne strane traži sopstveno izuzeće (zbog prevelikih predrasuda), tako da Vrhovni sud ne izgleda kao politička mašina. To je loša opklada, pa čak i ako se Kavano izuzme iz nekih slučajeva, svaka odluka Vrhovnog suda bi dolazila sa zvjezdicom. Legitimitet Vrhovnog suda, koji je već krut, biće ukinut.“

Da li zakon čuje žene?

CNN tvrdi da je prošle sedmice bilo dramatično - i traumatično.

“Saslušanje u Senatu o nominaciji sudije Kavanoa za Vrhovni sud pokazalo je da društvo i njegovi lideri ušutkavaju žene, bilo da im drže ruke preko usta ili ih jednostavno ne slušaju. Detalji saslušanja ilustriraju koliko je sistem loš u rješavanju zahjeva za seksualni napad...

Republički senatori angažovali su Rejčel Mičel (Rachel Mitchell), tužiteljicu za seksualne zločine, da ispita - ili hajde da budemo iskreni, unakrsno ispita – Kristin Blejzi Ford, navodnu žrtvu seksualnog nasilja Kavana, i, nevjerovatno, niko nije trepnuo zbog toga. Ali zašto bi tužilac trebalo unakrsno da ispituje žrtvu?“

U tekstu se postavlja i pitanje koje su promjene u američkom pravnom sistemu neophodne, u svjetlu pokreta #MeToo, da bi zakon pružio pravdu ženama?

“Dakle, bez obzira da li izbor sudije Kavanoa bude potvrđen, veliko pitanje je, gdje su žene? Odgovor? Vratite se na osnovni princip pokreta #MeToo, što znači da podržavate jedni druge u tvrdnjama.

Kada se nominacija Kavanoa konačno riješi, potrebno je saslušanje Senata o zakonu u #MeToo eri. Potrebne su nam velike promjene - čak i kompletan remont. A senatori u Odboru za pravosuđe moraju direktno čuti od žena o ovome.”

Paradiranje žrtava seksualnog nasilja mora da se završi

Da je to bila vježba, a ne završno saslušanje, bilješke za Breta Kavanoa sigurno bi istakle sugestiju, zbog vjerodostojnosti, da pokušava da djeluje više kao stvarni sudija, ocjenjuje Ketrin Benet (Catherine Bennett), kolumnistica londonskog Observera.

Ona dodaje da je najzanimljiviji aspekt ovog navodno brilijantnog pravosudnog performansa, na saslušanju njegovog života, bilo odbijanje Kavanoa, kao ljutog novorođenčeta, da negira da mu je neko dao maramicu.

“U idealnom svijetu, tužiteljica Rejčel Mičel bi otišla, i na zadovljstvo svih nas, obrisala mu nos... Performans Kavanoa mogao je izgledati još nesretnije kada je Fordova, za razliku od njega, zadržala svoje dostojanstvo tokom saslušanja u Senatu, čija je sličnost sa ranim crkvenim sudom (inkvizicijom) vjerovatno neizbježna.

U tekstu se ocjenjuje i da iako ništa ne može biti dovoljno kompenzacija za Ford i njenu porodicu, čini se da je mukotrpan spektakl bio od vitalnog značaja za američku advokatsku komoru da shvati da je napad na tom nivou, uostalom, nešto vrijedno istražiti čak i poslije 36 godina.

“Ako ime Kavano ostane neočišćeno, njegovo unapređenje označava trenutak kada se Trampov besplatan prelaz preko seksualnog zlostavljanja proširuje na sve republikanske zvaničnike, uključujući i one koji donose zakon o ženskoj fizičkoj autonomiji.”

Još jedno razočaranje oko Kavanoa

Demokrate su sigurno tiho oduševljene, ali neće to priznati, ocjenjuje Vol Strit Žurnal (The Wall Street Journal). Nekoliko republikanskih senatora spotaklo se na njihov trik sa traženjem istrage FBI-ja o optužbama protiv Kavanoa za napad, i sada će se problemi s nominacijom za Vrhovni sud nastaviti bar još jednu sedmicu. Ko zna kakvu novu prljavštinu protiv sudije mogu staviti pred Senat?

Sada će FBI provesti sedmicu dana ponavljajući sve intervjue. S kojim ciljem? pita se uredništvo WSJ, te dodaje da istraživanja u FBI-ju nisu kriminalne istrage.

"Oni ne donose zaključke. Agenti provode intervjue, bilježe šta ispitanici kažu i stavljaju rezimee u dokumentaciju kandidata. Nakon ovoga se očekuje da će senatori izvući svoje zaključke i glasati".

Ipak ni ova dodatna sedmica neće zadovoljiti demokrate - ili demokratske saradnike gospođe Ford.

Istina je da bilo kakva istraga FBI-ja ili bilo koga drugog neće promijeniti jedinstveno glasanje demokrata. I ako se pojavi još optužbi, bez obzira koliko apsurdno, demokrate će tražiti još jednu istragu i više ispitivanja, stoji u tekstu.

Prije ili kasnije, republikanci moraju sve ovo prihvatiti kao političku šaradu. Demokrate ne žele da dođu do istine. Oni žele da odugovlače glasanje, u međuvremenu uništavaju ugled sudije Kavanoa, osvajaju Senat u novembru, a zatim ostavljaju prazno mjesto u Vrhovnom sudu do 2021. godine.

XS
SM
MD
LG